Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjećanja na Oluju

'Čekala sam s mamom da tata dođe s ratišta. Došla sva vojska - moga tate nema…'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vas, naše čitatelje, pitali smo sjećate li se gdje ste bili u trenutku oslobođenja Knina. Mnogi su se prisjetili gdje su bili tog 5. kolovoza 1995. godine.

'Imala sam deset i pol godina. Kraj Oluje. Čekala sam s mamom da tata dođe s ratišta. Došla sva vojska, skupili se, našao se svatko sa svojim - moga tate nema. Mama i ja sve prošle, ali njega nema. Kažem ja mami: hajmo mi mama kući, tata je garant poginuo', počela je jedna naša čitateljica svoj odgovor na pitanje gdje je bila u vrijeme oslobađanja Knina. Iako je pomislila da svog oca više neće vidjeti, uslijedilo je iznenađenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bozanićeva Homilija u Kninu: 'Iako su hrvatske vlasti upućivale srpskom stanovništvu poziv da ostanu, oni su ipak bježali' Slika nije dostupna ovacije za predsjednicu 'Danas se sjećamo onih koji su slomili kičmu velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića'

'Mi odemo bez riječi kući. Mi pred stanom, vrata otvorena - panika! Sve je na mjestu u kući, jedino se iz kupatila čuje 'mičite mačku od mene, ja sam pun buha!' Ne znaš je l' bi ga čovjek zagrlio ili tresnuo! On je došao direktno kući', prisjetila se.

UŽIVO: SLIKA KOJA IDE U CIJELI SVIJET Sve je spremno za početak obilježavanja velikog datuma u hrvatskoj povijesti

DVA DESETLJEĆA STARIJI, ALI I DALJE KAO MLADIĆI Dva legendarna vojna pilota otvorila dušu za Dnevnik Nove TV

A 5. kolovoza 1995. godine jedan je do onih dana za koji će se oni koji su bili dovoljni stari da ga se sjećaju lako prisjetit gdje su bili u trenucima kada se prolomila vijest o oslobođenju Knina.

Ne propustite danas izravan prijenos sa svečanog događaja iz Zagreba i Knina UŽIVO od 17 sati na Novoj TV, Dnevnik.hr i putem aplikacije Dnevnik.hr-a za iPhoneAndroid.

Dogodilo se to prije 20 godina. Hrvatska vojska i policija oslobodile su okupirana područja na kojima je bila uspostavljana Republika Srpska Krajina. U Oluji je život za domovinu dalo 196 vojnika. Ranjeno ih je 1100, a 15 ih se smatra nestalima.

Mario Medenjak bio je, kaže, među prvima koji su ušli u Knin. Kako nam je napisao, bio je među prvih 20-ak ljudi koji u bili u gradu nakon oslobođenja.

Tada 7-godišnji Ante bio je sretan i čekao tatu, djeda i strica da se vrate s ratišta. Nije bitno jesu li u tim trenucima bili na ratištu, u svojim domovima ili negdje drugdje - djeca, odrasli…mnogi će na spomen 5. kolovoza 1995. znati da su kao primjerice jedan naš čitatelj bili na popravnom iz matematike.

Ivana Škugor Petriša tog je kolovoza 1995. godine imala 16 godina, a cijeli rat provela je u Šibeniku. Tamo je bila i na dan pobjede.

'Prolomilo se oduševljenje. Valjda je pola grada čulo'

'I prije nego je objavljeno na televiziji da je Knin oslobođen znali smo jer sam živjela blizu 'kriznog' i toliko se prolomilo oduševljenje kad su saznali za Knin da je valjda po' Šibenika čulo', prisjetila se.

Marko Stepić imao je nepunih pet godina, dovoljno da se sjeća što se u njegovom životu događalo tih dana.

'Vozili su me bolesnog s otoka Krka. Imao sam napadaj. Renault 5 Campus, starom cestom kroz Gorski Kotar, doma prema Zagorju po stvari pa u Zagreb u Klaićevu. Sjećam se plavih rotirajućih svjetala… svakih desetak, najviše dvadesetak kilometara kontrola i zaustavljanje. Vojni džip ispred nas...', prisjetio se.

PRVA ŽENA KOJA JE UŠLA U OSLOBOĐENI KNIN Tuđman mi je tada rekao: 'I kako nećete brzo osloboditi Knin kad ni govoriti ne možete sporo?!'

Sinoša Bilandžić bio je u akciji sa svojom brigadom i danas je, kaže, ponosni hrvatski bojovnik. Josip Carek bio je na putu prema Hrvatskoj Kostajnici i posebno pamti komarce.

'Nikad od tada, a prošlo je dvadeset godina nije bilo tako napornih komaraca kao tada u Oluji', napisao nam je.

Hrabri branitelji koji su oslobodili Knin ostali su upamćeni kao heroji. Trenutak u kojem je tadašnji predsjednik Franjo Tuđman podigao hrvatsku zastavu na Kninskoj tvrđavi smatra se dovršenjem djela uspostave slobodne i nezavisne hrvatske države.

Ovuda će prolaziti svečani mimohod u Zagrebu

Nažalost borba za okupirana područja nekima je oduzela najmilije. Ostali su bez djece, roditelja, članova obitelji, prijatelja, susjeda…

'Ja...čekala sam povratak svog muža, s naše tri kćeri, čekala i nisam dočekala - dao je život za domovinu u Oluji' napisala je Borka Savić Terek.

U akciji Oluja sudjelovalo je 200 tisuća ljudi. Hrvatska će u utorak 20. obljetnicu vojno redarstvene akcije obilježiti svečanim mimohodom Vukovarskom ulicom u Zagrebu. U koloni dužoj od četiri kilometra sudjelovat će 3000 pripadnika oružanih snaga, 300 vozila i 30 zrakoplova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene