Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U povodu 13. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Medački džep", izvedene na današnji dan 1993., na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima koji su junački obranili Gospić od srpske agresije, položen je vijenac te su zapaljene svijeće, a služena je i misa zahvalnica.


- S dužnim poštovanjem prisjećamo se poginulih hrvatskih branitelja, ali i mnogobrojnih civilnih žrtava, koje je srpski agresor danonoćno granatirao iz okupiranog područja. Jutra 9. rujna 1993. pripadnici 9. gardijske brigade Hrvatske vojske i Specijalne policije MUP-a veličanstvenom su akcijom odbacili neprijatelja i oslobodili šire područje grada i donijeli mirnije dane Gospiću, naglasio je gospićki gradonačelnik Milan Kolić.
U Gospiću je danas organizirana i konferenciji za novinare na temu "Istina i laži o legitimnoj obrambenoj oslobodilačkoj akciji Medački džep".

Vezani članci Slika nije dostupna Jarnjak: S ovog mjesta pozdravljam generale Markača i Gotovinu Slika nije dostupna 'Svi su naši prijatelji i sve članice žele da Hrvatska uđe u EU'

Naime, o legitimnoj vojno-redarstvenoj akciji Republike Hrvatske, "Medački džep" postoje različite ocjene u krugovima međunarodne zajednice, među kojima je i ocjena da je njome počinjen zločin nad civilnim stanovništvom, a Tužiteljstvo Haaškog suda ratne zapovjednike, generale Mirka Norca i Rahima Ademija tereti za ratni zločin po zapovjednoj i individualnoj odgovornosti.

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Željko Sačić istaknuo je na konferenciji za novinstvo kako svi "sudionici te akcije mogu reći da je u vojnom smislu ona bila profesionalno provedena, uz poštivanje međunarodnih pravnih propisa".

- Istina je da je akcija imala - u vojnom smislu kao obrambena i
oslobodilačka - punu legitimnost i legalitet, a s druge strane možemo reći da su velike laži koje su prisutne u svjetskim medijima i pred sudištem Haškog suda da je bilo koja strana vojska u okviru UNPROFOR-a vodila borbu sa snagama Specijalne policije MUP-a i Hrvatske vojske toga dana. To je potpuna laž, rekao je Sačić.

-Kao živi sudionici tih događaja potvrđujemo da je to izmišljotina.
Kanadska vojska nikakve sukobe nije imala sa Specijalnom policijom MUP-a i HV-om, a vojnici iz Francuske u sastavu UNPROFOR-a naletili su na minu koju su postavili neprijateljski (srpski) vojnici, suprotstavljeni našoj strani, naglasio je predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata.

Pripadnici Specijalne policije MUP-a i braniteljske udruge zajedno s izaslanstvom Specijalne policije Ličko-senjske Policijske uprave položili su vijence u spomen na sve poginule u Domovinskom ratu.