Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U petak će biti objavljena konačna presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.


Godinu i pol nakon prvostupanjske osuđujuće presude, generali Ante Gotovina i Mladen Markač u petak će doznati hoće li izaći na slobodu ili će morati natrag u ćelije.

Vezani članci Nicolas Sarkozy (Foto: AFP) Počinje suđenje za ''skandal koji će ući u anale'': Bivši predsjednik tvrdi da je nevin Slika nije dostupna Tijek procesa: Evo što je zapravo tvrdilo tužiteljstvo, a što obrana

Naša ekipa razgovarala je s povjesničarem Mladenom Ančićem o ulozi Haaškog suda. ''Presuda i suđenje nemaju nikakve stvarne veze s poviješću Domovinskog rata. Haaški sud treba doprinijeti pomirenju, što je samo po sebi politička kategorija. I to nema veze s pravom, pravdom i sudskim postupkom. To ima veze s politikom, borbom za moć i određivanjem hijerarhije moći na međunarodnoj sceni. U tom kontekstu treba promatrati cijeli rad suda'', rekao nam je Ančić.

>> Presuda generalima UŽIVO na Novoj TV i Dnevnik.hr!

Urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović smatra kako je optužnicom protiv generala optužena i hrvatska država. ''De facto - tu je uistinu optužena država. Optuženi su Tuđman, ministar Šušak, Červenko, Gotovina, Čermak, Markač, i još 9 ljudi u ankesu optužnice. Kad netko optuži državni vrh, koji nisu bili diktatori već su demokratskim putem izabrani na čelo zemlje, kad je optužena vojna i uz to i obavještajna poluga - što je to nego država?'', rekla nam je Petrović.

Što presuda generalima znači za Hrvatsku i kakav je stav oslobođenog generala Kuprešića pogledajte večeras u magazinu Provjereno u 22:15!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.