Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zakon konačno izglasan

Nova pravila za vozače romobila, neka vrijede i za bicikliste: Otkrivamo kad stupaju na snagu i kolike su kazne

Ilustracija
Ilustracija Foto: Emica Elvedji/Pixsell
Zastupnici su danas izglasali Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji je bio na čekanju zbog žestokih kritika liječnika.

Romobili, role i koturaljke u izmijenjenom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama postaju pomoćna pješačka sredstva i konačno se uvode pravila za njihove vozače

Osobnim prijevoznim sredstvima smatraju se vozila s elektromotorom ne jačim od 0,6 kW i koja na ravnoj cesti ne mogu razviti brzinu veću od 25 km/h, a koja nemaju sjedeća mjesta, kao što su monocikl s motornim ili električnim pogonom, segway te romobili s motornim ili električnim pogonom.

Električni romobili koji ne spadaju u kategoriju osobnih prijevoznih sredstava, dakle oni koji voze brže od 24 kilometra na sat, moraju biti homologirani i registrirani.

Tko mora nositi kacigu?

Izmjenama zakona regulirat će se nošenje kacige, pravila vožnje, a novosti stižu i za vozače motornih vozila. Svi vozači romobila, rola i koturaljki moraju nositi kacigu. U suprotnom slijedi kazna od 300 kuna. Motoristi će, pak, zbog vožnje bez zaštitne kacige biti kažnjeni s 1000 kuna.

Kacigu na biciklu moraju nositi vozači bicikla mlađi od 16 godina, u suprotnom im slijedi kazna od 300 kuna. Novim Zakonom smanjila se kazna za slušalice u ušima za vrijeme vožnje sa sadašnjih 1000 na 300 kuna.

Uvedena je obveza vozačima romobila i drugih osobnih prijevoznih sredstava da noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim prslukom, reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Romobili i na cesti, ali...

Uvodi se i obveza vozača osobnih prijevoznih sredstava da se kreću biciklističkom trakom ili stazom. Iznimno, ako biciklistička staza ili traka ne postoje, vozači osobnih prijevoznih sredstava moći će se kretati po površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa, pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.

U slučaju da na nekoj cesti nema pločnika namijenjenog pješacima, vozači romobila smiju se kretati dionicama dionicama županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta na kojima je brzina kretanja ograničena na 50 km/h ili manje i na kojima je to dopušteno postavljenim prometnim znakom kojim se dopušta kretanje osobnih prijevoznih sredstava. Pritom se moraju kretati što bliže desnom rubu kolnika.

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo - 4 Jednostavne promjene Savjeti kako uštedjeti na gorivu: Stručnjaci objašnjavaju čestu pogrešku koju vozači rade

Pročitajte i ovo Električni romobil - 3 REGULIRANJE NOŠENJA KACIGE Uskoro noviteti u Zakonu o prometu: Zbog električnih romobila mijenjaju se pravila, novosti stižu i za vozače motornih vozila

Zakon će se idućeg tjedna objaviti u Narodnim novinama, a na snagu će stupiti tjedan dana nakon objave.

Podsjetimo, Vlada je u četvrtak prihvatila amandmane i uvažila argumente liječničke struke koji su se usprotivili da liječnici zbog privremenih bolesti pacijentima vozačima oduzimaju vozačke dozvole.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pojasnio je kako se njima predlaže se da se u konačnom prijedlogu Zakona izmijene odredbe koje u bitnom propisuju obvezu svim liječnicima, odnosno liječniku koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabranom liječniku da o privremenoj nesposobnosti upozori vozača te dano upozorenje evidentira u medicinskoj dokumentaciji. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene