Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve će evidentirati

Liječnici će vozače upozoravati da su privremeno nesposobni: "Po isteku roka..."

Liječnici: Ilustracija - 2
Liječnici: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Vlada je u četvrtak na sjednici prihvatila amandmane na Zakon o sigurnosti prometa na cestama te tako uvažila argumente liječničke struke koji su se usprotivili da liječnici zbog privremenih bolesti pacijentima vozačima oduzimaju vozačke dozvole.

Predstavljajući amandmane, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pojasnio je kako se njima predlaže se da se u konačnom prijedlogu Zakona izmijene odredbe koje u bitnom propisuju obvezu svim liječnicima, odnosno liječniku koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabranom liječniku da o privremenoj nesposobnosti upozori vozača te dano upozorenje evidentira u medicinskoj dokumentaciji.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Hrvati otkrili kako ocjenjuju prvih mjesec dana nove Vlade: Pogledajte rezultate glasanja Tko može u Vladin avion? - 1 Problematičan potez Građani ogorčeni potezom političara koji su se vozikali Vladinim avionom na utakmicu: "Pokazuju da je država njihova"

Privremena nesposobnost ne može biti duža od šest mjeseci, sukladno pravilniku kojim se propisuju zdravstveni pregledi vozača i kandidata za vozače.

"Po isteku roka o privremenoj nesposobnosti vozač se neće ponovno upućivati na liječnički pregled", dodao je ministar.

Za liječnike koji ne obavijeste vozača o privremenoj nesposobnosti te podatak o tome ne evidentiraju u medicinskoj dokumentaciji, propisane su prekršajne sankcije, kao i za vozače koji će upravljati vozilom u prometu na cesti za vrijeme dok mu je od strane liječnika izdano upozorenje o privremenom zdravstvenom stanju.

Predložene odredbe o privremenoj nesposobnosti vozača za upravljanje vozilom stupit će na snagu danom donošenja izmjena Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače.

"Odredbe o postupanju liječnika u pogledu trajne nesposobnosti za vožnju se ne mijenjaju", zaključio je Božinović. Vlada će amandmane podnijeti Hrvatskome saboru.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene