Romobili, role i koturaljke u izmijenjenom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama postaju pomoćna pješačka sredstva. Romobili i druga sredstva na električni pogon postaju osobna prijevozna sredstva. Izmjenama zakona regulirat će se nošenje kacige, pravila vožnje, a novosti stižu i za vozače motornih vozila.

Galerija Električni romobil - 3 Električni romobil - 2 Električni romobil - 1 +2 Električni romobil - 4

Nadaleko poznati mladi riječki dominikanac, kojeg znaju i kao fratra na romobilu, veseli se skorom uvođenju reda među vozače romobila, pogotovo električnih.

Vezani članci Nova pravila u prometu - 2 Od subote nova pravila, neke kazne i dvostruko veće. Dio građana negoduje: "Ovdje nema staze kojom bih se trebao kretati..." Policajac zaključava ćeliju Sve više vozača dobiva zatvorske kazne za prometne prekršaje, a zbog gužve iza rešetaka zatvorenici tuže državu

"To je jako ekonomično, povoljno, spretno, lako se parkira bilo gdje, puno lakše stvari obavljam, pomaže mi u pastoralu", objašnjava fra Dominik Ivan Iličić.

Izmjenama zakona koturaljke, role i romobili postaju pomoćna pješačka sredstva i bit će obvezno nošenje kacige pri vožnji. Slična pravila već postoje i u drugim europskim državama, poput Italije i Slovenije.

Nije kaciga jedina novost za vozače romobila. Smiju voziti biciklističkim stazama, a ako ih nema, po pješačkim zonama, a tek u nekim slučajevima po lokalnim prometnicama. Najavljene su i strože kazne za neke prekršaje.

"Podižemo novčanu kaznu za neprilagođenu brzinu sa 500 na 1000 kuna jer zbog te brzine imamo jako velik broj prometnih nesreća i teške posljedice tih prevelikih brzina", najavio je Josip Mataija iz MUP-a.

Liječnici obiteljske medicine nadaju se da neće proći odredba o obveznom prijavljivanju pacijenata o nesposobnosti za vožnju zbog korištenja određenih lijekova.

"Onda ćemo već u prvih tjedan dana prizemljiti, kao prvo, sve vozače hitnih službi koje su najosjetljivije, gotovo cijelu Hitnu medicinsku pomoć u Hrvatskoj, pedeset posto vozača MUP-a i vatrogasce", dodaje glavni tajnik KOHOM-a Leonardo Bressan.

I za kraj - nije sve tako crno. Novim prijedlogom smanjila bi se kazna za držanje slušalica u vrijeme vožnje sa sadašnjih tisuću na 300 kuna. Sve ove izmjene trebale bi stupiti na snagu kada prođu saborsku proceduru.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju