Obavijesti Video Pretražite Navigacija
500 GODINA INOVACIJA

Na velikoj aukciji blago čovječanstva: Od Gutenbergove Biblije do materijala s Apolla 11, dnevnika letenja Enole Gay i Mozartovih rukopisa

Aktualno Galerija Povijesni artefakti na rasprodaji - 2 Povijesni artefakti na rasprodaji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Povijesni artefakti na rasprodaji - 1 Povijesni artefakti na rasprodaji - 1 Foto: DNEVNIK.hr Povijesni artefakti na rasprodaji - 3 Povijesni artefakti na rasprodaji - 3 Foto: DNEVNIK.hr Povijesni artefakti na rasprodaji - 4 Povijesni artefakti na rasprodaji - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Povijesni artefakti na rasprodaji - 5 Galerija 1/9 >>
Američka aukcijska kuća Heritage Auctions otvorila je veliku online aukciju antikviteta. Nazvana je "500 godina inovacija čovječanstva". Cijene su, kao i artefakti, impozantne. Više u prilogu Ivane Petrović!

Mozartovi rukopisi, dnevnik letenja Enole Gay, reverenda koju je nosio papa Franjo, tek su dio eksponata koje kolekcionari i ljubitelji antikviteta mogu kupiti u velikoj online aukciji nazvanoj "500 godina inovacija čovječanstva".

Pročitajte i ovo Joe Biden Ne žele eskalaciju Američki predsjednik Joe Biden jasno poručio: "Nećemo sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofenzivi na Iran" Sastanak izraelskog ratnog kabineta Sukob na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Klizi li svijet u novi rat? Izrael će odgovoriti Iranu: ''Imamo planove za obranu i napad''

"Počinjemo s Gutenbergovom Biblijom, dakle oko 1452. pa sve do materijala koji je letio na Mjesec u Apollu 11", kazala je Samantha Sisler iz aukcijske kuće.

Pronađeno je pismo koje je predsjednik Roosevelt pisao pionirki američkog zrakoplovstva Ameliji Earhart. Sa zanimanjem se razgledava i dnevnik kapetana Roberta Lewisa, kopilota na vojnom avionu Enola Gay koji je ispustio "Maloga dječaka", točnije atomsku bombu na Hirošimu.

"Imate osam stranica njegovih misli, sat po sat, minutu po minutu, točno što se događalo na letu za Hirošimu", dodala je Sisler.

Na aukciji su i skice Artura Conana Doylea, tvorca Sherlocka Holmesa, ali i posebno vrijedni rukopisi Wolfganga Amadeusa Mozarta poput arija iz Figarove ženidbe.

Istodobno s druge strane Atlantika, u Škotskoj slučajno je otkriven autoportret Vincenta van Gogha. Bio je slijepljen na poleđini van Gogove slike Glava seljanke iz 1885. Tako skriven autoportret velikog umjetnika konzervatori su otkrili slučajno tijekom pripreme za izložbu i rengenskog pregleda slike. Sada traže način kako ukloniti ljepilo i karton i doći do autoportreta a da se pritom ne oštete obje slike.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene