Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Presuda Joviću tužan epilog progona novinara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisni sindikat Slobodna Dalmacija sa žaljenjem je primio vijest da je Haaški sud proglasio krivim novinara te novinske kuće i njegova člana Josipa Jovića.

Sindikat SD-a tu vijest smatra  tužnim epilogom progona novinara zbog obavljanja posla informiranja javnosti o činjenicama koje za Hrvatsku nisu bile nimalo nezanimljive, priopćio je danas taj sindikat.

Pročitajte i ovo Ilustracija Visoki kazneni sud Mladić spolno zlostavljao dijete: Ipak ide u zatvor Posljedice u Dalmaciji Zbraja se šteta Zbrajaju je štete nakon oborina u Dalmaciji: Više od sto intervencija odradili su vatrogasci

Podsjeća da je Jović koncem 2000. godine, u vrijeme kad je bio glavni urednik Slobodne Dalmacije, u nastavcima objavio svjedočenje nekad zaštićenog haaškog svjedoka, a tada već hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, u postupku protiv generala Tihomira Blaškića. Interes javnosti za Mesićev nastup u Haagu bio je Jovićev glavni motiv.

"Poštujući svaki sud, pa tako i Haaški, pitamo se znači li presuda Josipu Joviću kraj dosegnutih medijskih sloboda u našoj javnosti i koliko uopće u Hrvatskoj novinar može ostvariti svoju profesiju", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Nezavisnog sindikata SD-a Ivan Ugrin.

Bivši glavni urednik "Slobodne Dalmacije" Josip Jović optužen je za ometanje pravde i kršenje naloga Haškog suda, zbog objave identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića prije šest godina te zbog toga što je nastavio objavljivati izvatke iz transkripta svjedočenja koje je svjedok iznio na zatvorenoj sjednici nakon što mu je Međunarodni sud naložio da prestane.

Pravila Haškog suda za nepoštivanje suda propisuju kaznu do sedam godina zatvora ili do 100.000 eura.

Jović nije bio prisutan izricanju presude jer je iskoristio pravo
koje mu je dalo sudsko vijeće da se, ukoliko to želi, pismeno odrekne prava da bude prisutan u sudnici.

U srpnju ove godine, u završnim riječima, optužba je zatražila da se Jović proglasi krivim zbog objave iskaza zaštićenog svjedoka, dok je obrana pozvala suce da "ne udovolje optužnici, jer bi time zabranili svim novinarima na svijetu da informiraju javnost".

Hrvatski predsjednik Mesić bio je 1998. zaštićeni svjedok optužbe protiv bivšeg zapovjednika Operativne zone Središnja Bosna Tihomira Blaškića, a sud je te zaštitne mjere ukinuo prošle godine. Slobodna Dalmacija je transkripte njegova iskaza objavila u studenom i prosincu 2000. godine, kada je Mesić već bio predsjednik RH.

Haško je tužiteljstvo optužnicu protiv Jovića podignulo u rujnu
prošle godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene