Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon slučaja šestogodišnje djevojčice

Privremena ravnateljica Zavoda za socijalnu skrb poručila: "Ne bih rekla da je sustav pred raspadom"

Aktualno Galerija Djevojčica u privremenom smještaju - 6 Djevojčica u privremenom smještaju - 6 Foto: DNEVNIK.hr Djevojčica u privremenom smještaju - 5 Djevojčica u privremenom smještaju - 5 Foto: DNEVNIK.hr Djevojčica u privremenom smještaju - 4 Djevojčica u privremenom smještaju - 4 Foto: DNEVNIK.hr Djevojčica u privremenom smještaju - 3 Djevojčica u privremenom smještaju - 3 Foto: DNEVNIK.hr +7 Djevojčica u privremenom smještaju - 2 Galerija 1/12 >>
Šestogodišnja djevojčica s teškoćama u razvoju je nakon apela psihologinje Valerije Kanđere smještana u jedan centar. Dok se traži najbolje rješenje za nju, jasno je da u pretrpanom sustavu nešto treba mijenjati.

Više od 30 institucija nije imalo mjesta za šestogodišnju djevojčicu bez roditeljske skrbi. Naposljetku je smještena u centar koji inače prima stariju djecu.

"Ona se osjeća dobro, uklopila se u naš kolektiv, tu je s drugom djecu i prima skrb kao i ostala djeca u našem centru. Zasad je privremeno rješenje, radi se na tome da se ona ponovno vrati u svoju obitelj što je najbolje rješenje za svako dijete", rekao je voditelj za psihosocijalnu pomoć Zdenko Bodrožić.

Centar za socijalnu skrb sada za djevojčicu traži najbolje rješenje. Centar u kojem je smještena kontaktirala je i njezina obitelj.

"Obitelj se interesira za curicu, zvali su i pitali su kako je i donijeli joj robicu. Došli bi joj u posjetu tako da ćemo i dalje komunicirati s njima", dodao je Bodrožić.

Taj centar inače ima smještajni kapacitet za 12 djece i pucaju po šavovima, kao i svi, naglasila je reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

Pročitajte i ovo Valerija Kanđera, psihologinja Centra za socijalnu skrb Za Dnevnik Nove TV Psihologinja koja je dramatičnim apelom podigla hrvatsku javnost na noge sada otkriva detalje: "Gledala sam u oči djetetu koje je trebalo našu pomoć"

U splitskom domu za nezbrinutu djecu kažu - trude se povećavati kapacitete.

"Pritisak je na ustanove, kolegice iz područnih ureda Zavoda za socijalnu skrb izdvajaju uistinu dosta djece kad je dijete životno ugroženo", rekla je ravnateljica Dječjeg doma Maestral Split Jelena Burazin.

U sustavu je 2800 djece, oko 900 ih je u ustanovama, a ostali u drugom obliku smještaja. I udomitelja je sve manje.

"Ne čudi me, nažalost, upoznati smo već godinama da je sustav prenapučen, ustanove prepunjene, djece sve više, udomitelja sve manje, nažalost", rekla je udomiteljica Marina Hoblaj koja ima petero udomljene djece - iako je maksimum troje.

"Znaju nas zvati iz Centra kad je potreba i naravno da uskačemo koliko možemo, pogotovo kad su braća u pitanju za smještaj", dodala je.

Iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad u ponedjeljak kažu - to što se dogodilo je iznimka. Radi se na širenju kapaciteta.

"Napravit ćemo sve da takvih slučajeva više ne bude i sigurno da nam nije drago kad imamo takve situacije ponovio bih da je djevojčica smještena i bit će joj pružena sva potrebna usluga i skrb", rekao je državni tajnik u Ministarstvu socijalne politike Ivan Vidiš.

Sustav u kojem za dijete izdvojeno iz obitelji nema mjesta - sustav je u kojem se nešto hitno mora mijenjati.

Pročitajte i ovo Ruski ministrar obrane Sergej Šojgu Ruski ministar obrane VIDEO Šojgu prvi put otkrio dokad će trajati "specijalna vojna operacija" u Ukrajini

"Smještaj bi se našao i bez apela"

"Kad se doznalo za problem smještaja djevojčice, Ministarstvo je reagiralo. Poručili su da oni u zadnje tri godine intenzivno rade na povećenju smještaja i da se taj smještaj povećava, tako i ove godine.

S druge strane, kad pitamo socijalne radnike - i iz sindikata socijalnih radnika su nam odgovorili da s terena primaju informacije da je sustav pred raspadom i da se broj smještaja sporo povećava. Problem je i kako naći i gdje smještaj za djecu s poteškoćama u razvoju", naglasila je reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović koja je razgovarala s privremenom ravnateljicom Zavoda za socijalnu skrb Tatjanom Štritof.

"Ja bih prije svega htjela da razjasnimo jednu stvar, a to je s obzirom da smo u medijima zadnjih dana otkako se sve dogodilo vidjeli da kruže kojekakve dezinformacije.

Dakle, djevojčica je bila zbrinuta u obitelji, djevojčica nije bila ni žrtva nasilja, niti zlostavljana niti zanemareno dijete. Redovno je uključena u dječji vrtić u poludnevni program, a za potrebu smještaja saznali smo zajedno s ministarstvom prošle srijede. 

Dobili smo obavijest da postoji mogućnost da će djevojčicu biti potrebno negdje zbrinuti privremeno u ustanovi jer je u obitelji došlo do nekih problema zbog kojih sada nisu privremeno u mogućnosti o njoj skrbiti, a zapravo je cijelo vrijeme bila u obitelji.

U ponedjeljak smo dobili informaciju od dječjeg vrtića da po djevojčicu nema tko doći i žurno smo krenuli u realizaciju smještaju koju smo i u konačnici realizirali", rekla je Štritof.

Odbijenice 31 ustanove stigle su, dodala je, kada je nadležni područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad uputio prema njima zamolbe.

"Bitno je reći da su zamolbe upućene gotovo na sve ustanove. Mi kad smještavamo bilo kojeg korisnika, poterbno je napraviti sveobuhvatnu procjenu i utvrditi njezine stvarne potrebe i utvrditi koja ustanova je najrpimjerenija da joj osigura daljnju skrb", opisala je.

Komentirala je i apel psihologinje Valerije Kanđere. "Mislim da su to stvari koje se trebaju rješavati na razini središnje službe i našeg nadležnog ministarstva. Zajedničkim snagama i suradnjom uspjeli smo to realizirati", rekla je i dodala da bi se smještaj svakako našao i bez apela.

"Posebnost ovoga je da nadležno ministarstvo radi na proširenjima kapaciteta i to, naglašavam, kapaciteta u kriznim situacijama", kazala je.

Što se tiče situacije u kojima socijalni radnici zamole da neki dom primi dijete na dva dana, a ono ostane dvije godine, a domovi su prekapacitirani - Štritof je rekla da se ne bi složila s tim. "Čim dijete negdje smjestimo, odnosno realiziramo uslugu smještaja, ona mora biti realizirano sukladno određenom propisu iz sustava o socijalnoj skrbi", zaključila je.

Za poruku iz sindikata da je sustav pred raspadom odgovorila je: "Ja ne bih rekla da je sustav pred raspadom. Rekla bih da smo nova mlada ustanova koja postoji devet mjeseci i jesmo osnovani jer se prethodno vidjelo da se sustav lagano raspada i da stvari nisu funkcionirale kao što su trebale", rekla je za kraj.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene