Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podjela dužnosti

Koji resor će pripasti hrvatskom predstavniku u EU? "Premijer Plenković ima favoritkinju, tražit će resor prema njezinu iskustvu"

Aktualno Galerija Volodimir Zelenski - 1 Volodimir Zelenski - 1 Foto: DNEVNIK.hr Volodimir Zelenski - 2 Volodimir Zelenski - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Petrović - 1 Ivana Petrović - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Petrović - 2 Galerija 1/4 >>
Europski čelnici okupili su se u Bruxellesu kako bi se dogovorili tko će voditi Uniju u iduće četiri godine. Na skupu je sudjelovao i ukrajinski predsjednik Zelenski, a iz Bruxellesa se javila reporterka Dnevnika Nove TV, Ivana Petrović.

Europska unija obećala je nastaviti vojnu i drugu potporu Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

"Topništvo i granate te ispunjenje svakog obećanja je važno ne samo u smislu zaštite života, već i uništenja ruske iluzije da će nešto ostvariti ratom“, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Europski čelnici u Bruxellesu dogovaraju i podjelu najviših dužnosti u Europskoj uniji nakon izbora održanih prije nepuna tri tjedna.

"Tu se dogovor, koliko se meni čini, kristalizira. Prema onome što je bilo najavljeno, EPP kao pobjednica europskih izbora podržala je Ursulu von der Leyen za još jedan mandat na čelu Europske komisije i to će se očekujem danas i formalizirati.

Dakle da Europsko vijeće predloži Parlamentu da Ursula von der Leyen postane ponovno predsjednica komisije i to glasovanje bi, ako sve bude kako se očekuje, trebalo biti već sredinom srpnja", rekao je iz Bruxellesa premijer Plenković.

Prema dogovoru tri od četiri najjače grupacije u europskom parlamentu, pučana, socijalista i liberala, bivši portugalski premijer, socijalist, Antonio Costa trebao bi preuzeti predsjedanje Europskim vijećem.

Ostavku na premijersku dužnost podnio je prije nekoliko mjeseci zbog korupcijskog skandala u vladi. Estonska premijerka i prva žena na tom položaju, liberalka, Kaja Kallas trebala bi postati visoka predstavnica za vanjsku politiku.

Na popisu je traženih osoba ruskog ministarstva unutarnjih poslova, pretpostavlja se zbog uklanjanja sovjetskih spomenika.

Pročitajte i ovo Kaja Kallas, Ursula von der Leyen, Antonio Costa Čelnici EU Orban oštro kritizira podjelu dužnosti u EU: "Treba predstavljati svaku državu članicu, a ne samo ljevičare i liberale"

Na samitu se čuje i nezadovoljstvo tom kadrovskom križaljkom, posebno mađarskog predsjednika Viktora Orbana i talijanske premijerke Giorgije Meloni.

"Logiku konsensuza na kojoj je većina europskih odluka uvijek bila utemeljena, nadjačava logika malih frakcija u kojima neki tvrde da odlučuju za sve, i za one na suprotnoj političkoj strani i za nacije koje se smatra premalima da bi bile dostojne sjediti za stolom koji se računa“, izjavila je Meloni.

Europski čelnici raspravljau i o strateškom planu rada sljedećih pet godina. Hrvatski premijer izrazio je zadovoljstvo sadržajem dokumenta kojim su među ostalim obuhvaćeni demografski izazovi i daljnje proširenje Unije.

Pročitajte i ovo Iseljavanje mladih demografski problem Istraživanje pokazalo: Hrvatska će biti prazna za 20 godina

Koji će resor pripasti hrvatskome predstavniku?

Razvoj situacije u Bruxellesu prati i reporterka Dnevnika Nove TV, Ivana Petrović, koja je analizirala posljednje događaje.

"Nema sigurnosti da će se odluka donijeti danas, ali činjenica je da za donošenje te odluke Vijeću ne treba apsolutna većina. Sigurno će biti mnogo prepirki i povišenih tonova.

Čini se da je Ursuula von der Lyen za sebe osigurala većinu. No, EPP kao relativan pobjednik nije zadovoljan s time što su si uspjeli osigurati samo čelno mjesto Europske komisije. Još se vode pregovori o tome hoće li imati i predsjednika Europskog vijeća, koji se bira svake 2,5 godine.

Moguće je da hrvatsku javnost buni to što su bivši predsjednici, Tusk i Charles Michel tu funkciju obnašali cijeli mandat, a onda bili i reizabrani.

Talijanska premijerka Meloni nezadovoljna je što njezina stranka Europski konzervativci i reformisti nije uvedena u vladajuću većinsku platformu. Tražit će stoga pojedinačno glasanje, kako pišu talijanski mediji. Meloni također ne namjerava podržati Costu i Kallas.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 2 Kandidati za najviše dužnosti Iza kulisa samita u Bruxellesu: "Plenković je izrazito bio protiv njega. To šalje lošu poruku"

Portugalska parlamentarna većina rekla je da će podržati Antonia Costu jer to njihov nacionalni interes, no predsjednik Europskog vijeća mora podjednako brinuti o svim zemljama članicama.

Viktor Orban izjavio je da svoj glas neće dati nikome, potvrdio je mađarski predstavnik. Mađarska tvrdi da se ne poštuju izborni rezultati te da su ljudi glasali za promjene", objasnila je Petrović

"Europski parlament mora najprije potvrditi von der Lyen kao predsjednicu Komisije nakon čega će se krenuti slagati resori.

Premijer Plenković favorizira dosadašnju povjerenicu Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravku Šuicu.

Pročitajte i ovo Dubravka Šuica i premijer ANdrej Plenković Nova isplata Europska komisija isplatila Hrvatskoj 700 milijuna eura

Pregovarat će se o portfeljima, ali s obzirom na to da je Šuica favorit, tražit će se resor koji odgovara njezinu političkom iskustvu i fokusu njezinih političkih interesa", rekla je Ivana Petrović iz Bruxellesa. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene