Obavijesti Video Pretražite Navigacija
demografski problem

Istraživanje pokazalo: Hrvatska će biti prazna za 20 godina

Iseljavanje mladih
Iseljavanje mladih Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
Njemačke novine napravile su analizu prvih jedanaest godina Hrvatske u EU i kao zaključak izvukle da demografska slika postaje sve gora.

Portal Redakcijske mreže Njemačke (RND) objavio je opširnu reportažu o životu u Hrvatskoj kao „najmlađoj članici EU-a“. Fokusirali su se na neupitan ekonomski rast i smanjenje nezaposlenosti, ali i visoku stopu korupcije i inflacije kao i sve veći broj mladih koji napušta zemlju.

Deutsche Welle prenosi kako nakon gotovo jedanaest godina članstva u EU, Hrvatska zabilježava ekonomski napredak što je najbolje vidljivo kroz porast BDP-a s 60 na 71 milijardu američkih dolara kao i smanjenje nezaposlenosti s 17 na 6 do 7 posto.

Godišnje plaće također rastu te su sada gotovo jednako visoke kao i u Poljskoj i Mađarskoj. Osim toga, Hrvatska dobiva golemu financijsku pomoć EU - 30 milijardi eura u periodu od 2021. do 2027. godine. 

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Rat u Ukrajini Putin otkrio cilj nove ofenzive u Harkovu: "To nije dio trenutnog plana Rusije"

Međutim, u isto to vrijeme korupcija ne jenjava pa je tako premijer Andrej Plenković u proteklih osam godina morao smijeniti 30 ministara, većinu zbog optužbi za korupciju. 

Također, prema novom zakonu, zviždači koji citiraju iz istražnih dosjea suočavaju se s kaznom do tri godine zatvora. Isto tako, čak 74 posto stanovništva nije zadovoljno smjerom u kojem se zemlja razvija. 

Jedan od glavnih problema koji vide strani promatrači leži u različitim pristupima koje Vlada ima prema svojim sugrađanima i na van.

"Prema vani se vlada predstavlja kao proeuropska i predana vladavini prava, ali na unutarnjem planu vidimo golemu demokratsku regresiju", rekla je Sonja Schirmbeck iz Zaklade Friedrich Ebert u Zagrebu. 

Pročitajte i ovo Krađa više stotina eura Prepoznajete li osobe s fotorobota? Policija ih traži zbog teške krađe

Brojni građani stoga su sretni što je Hrvatska dio Europske unije zato što to znači da mogu jednostavnije iseliti, ali i da im je lakši pristup novcima iz europskih fondova. 

Njemačke novine dalje navode kako, iako je očit ekonomski rast i niska stopa nezaposlenosti, Hrvatsku sve više muće visoke cijene stanovanja i općih životnih troškova. Upravo zato se mnogo mladih odlučuje za opciju napuštanja domovine. 

"Sve više mladih Hrvata stoga razmišlja o odlasku iz zemlje. Prema reprezentativnom istraživanju Zaklade Friedrich Ebert, koje će biti objavljeno na jesen, danas 40 posto više mladih razmišlja o iseljavanju nego prije šest godina. Trend je već primjetan, nedavno je broj stanovnika pao na ispod četiri milijuna. Za 20 godina Hrvatska će biti prazna”, navode njemačke novine. 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene