Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čelnici EU

Orban oštro kritizira podjelu dužnosti u EU: "Treba predstavljati svaku državu članicu, a ne samo ljevičare i liberale"

Kaja Kallas, Ursula von der Leyen, Antonio Costa
Kaja Kallas, Ursula von der Leyen, Antonio Costa Foto: Afp
Na samitu u Bruxellesu se dovršavaju dogovori o podjeli najviših dužnosti Europske unije.

Čelnici EU-a trebali bi zapečatiti dogovor o podjeli najviših dužnosti Europske unije na dvodnevnom samitu u Bruxellesu u četvrtak i petak.

Neformalni dogovor među čelnicima EU-a omogućio je da sadašnja predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen bude nominirana za drugi mandat.

Pročitajte i ovo Požar na Jakuševcu Požar u Zagrebu VIDEO/FOTO Ovako je izgledao požar na Jakuševcu: Vatra gutala otpad, a crni dim dizao se visoko u zrak

Bivši portugalski premijer Antonio Costa trebao bi biti sljedeći predsjednik Europskog vijeća, a estonska premijerka Kaja Kallas bit će nova visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku.

Dogovor o najvišim položajima postignut je između Europske pučke stranke desnog centra (EPP), skupine socijalista i demokrata lijevog centra (S&D) i liberalne skupine Renew Europe.

Glavne dužnosti u EU-u dijele se nakon izbora za Europski parlament u zamršenom procesu koji treba uzeti u obzir rezultate glasovanja, u skladu s ugovorima EU-a.

Pročitajte i ovo KBC Zagreb kibernetička (ne)sigurnost Hakeri napali najveću hrvatsku bolnicu: "Primorani smo isključiti sve sustave"

Talijanska premijerka Giorgia Meloni snažno se zalagala za priznavanje rezultata svoje krajnje desne stranke na europskim izborima i oštro kritizirala proces podjele dužnosti.

Mađarski premijer Viktor Orban također se usprotivio dogovoru. U objavi na X-u konzervativni premijer rekao je da bi najviši dužnosnici EU trebali predstavljati svaku državu članicu, a ne samo ljevičare i liberale.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene