Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kandidati za najviše dužnosti

Iza kulisa samita u Bruxellesu: "Plenković je izrazito bio protiv njega. To šalje lošu poruku"

Aktualno Galerija Andrej Plenković - 1 Andrej Plenković - 1 Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković - 2 Andrej Plenković - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Petrović - 1 Ivana Petrović - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Petrović - 2 Galerija 1/4 >>
Europska kadrovska križaljka počinje se kristalizirati. Kako bi sve moglo proći komentirala je reporterka Dnevnika Nove TV, Ivana Petrović.

Potpisivanjem obveze za potporu sigurnosti Ukrajini u Bruxellesu je u četvrtak počeo samit šefova država i vlada zemalja članica.

Na dnevnom redu je i strategija rada Europskog vijeća do 2029. godine, a najzanimljiviji dio tiče se kadrovske križaljke. Očekuje se da će dvadesetsedmero čelnika usuglasiti imena kandidata za najviše dužnosti u Europskoj uniji.

"Tu se dogovor, koliko se meni čini, kristalizira. Prema onome što je bilo najavljeno, EPP kao pobjednica europskih izbora podržala je Ursulu von der Leyen za još jedan mandat na čelu Europske komisije i to će se očekujem danas i formalizirati.

Pročitajte i ovo Hrvatski eurozastupnici obrađeno 100% Ovo je 12 zastupnika koji idu u Europski parlament, no moguća je još jedna promjena

Dakle da Europsko vijeće predloži Parlamentu da Ursula von der Leyen postane ponovno predsjednica Komisije i to glasovanje bi, ako sve bude kako se očekuje, trebalo biti već sredinom srpnja", rekao je premijer Andrej Plenković.

U Bruxellesu je i reporterka Dnevnika Nove TV, Ivana Petrović, koja je rekla da nema čvrstih naznaka o dogovoru, ali da će on vjerojatno biti dostigut jer za sve čelne funkcije koje Vijeće predlaže Parlamentu nije potrebna apsolutna većina.

"Europska pučka stranka kao relativni pobjednik na europarlamentarnim izborima nije zadovoljna samo s mjestom čelne osobe Europske komisije, koja joj pripada po defaultu. Još uvijek se vode pregovori o tom da nakon dvije i pol godine dobiju čelno mjesto predsjednika Europskog vijeća", objasnila je Petrović.

Pročitajte i ovo Pobjednici i gubitnici izbora za Europski parlament, ilustracija Mijenja se odnos snaga Analiza nakon burne noći: Ovo su najveći pobjednici i gubitnici izbora za Europski parlament

"Giorgija Meloni ljuta je na Pučane jer su pristali na uvjet kancelara Scholza da se europska stranka ECR, koja je na proteklim izborima narasla, ne ukljući u vladajuću platformu. Meloni je, neslužbeno, tražila da svaka članica na Vijeću djeluje pojedinačno, a ne u paketu. Rekla je i da namjerava podržati Ursulu von der Leyen, ali ne i Kaju Kallas i Antonija Costu.

Kallas, koja pripada liberalnoj struju, kandidat je za visoku povjerenicu za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku. Dio zemalja prigovara zbog njezina tvrdog stava oko Rusije", objasnila je Petrović i dodala da njezin stav ne čudi s obzirom na to da je ona estonska premijerka.

"Ljutit je zbog pregovora Pučana i Viktor Orban koji je sve zamjerio poljskom premijeru Tusku i grčkom prmeijeru Micotakisu jer ispada da se previše daje liberalima i socijalistima, kao da konzervativci ne postoje.

Pročitajte i ovo Sabina Tandara Knezović, Marijana Grbeša-Zenzerović i Boris Jokić - 1 Dojmovi dan nakon Jokić izračunao koliko je ustvari koja stranka dobila na izborima: "Možemo se mi ovdje lagati i varati, ali to su stvarne brojke"

Kako se neslužbeno doznaje, protiv bivšeg portugalskog premijera Antonija Coste izrazito je pak nastrojen hrvatski pemijer Plenković jer smatra da to šalje lošu poruku s obzirom na to da je Costina portugalska vlada pala te se protiv njih vodi istraga zbog korupcije", navela je Ivana Petrović.
 

 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene