Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati izbora

Analiza Ivane Petrović: U kojem bi slučaju Plenković imao šanse postati predsjednik EK?

Aktualno Galerija Ivana Petrović - 2 Ivana Petrović - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Petrović - 3 Ivana Petrović - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Petrović - 1 Galerija 1/3 >>
Ivana Petrović, urednica vanjskopolitičke redakcije Nove TV analizira rezultate izbora za EU Parlament.

Europski pučani i dalje će imati najviše zastupnika u Europskom parlamentu. U odnosu na prethodni saziv, osvojili su nekoliko mandata više i, prema posljednjim rezultatima, imat će 186 od ukupno 720 fotelja.

Slijede socijaldemokrati sa 135. Liberali i zeleni su oslabili na 79, odnosno 53 mandata. Podijeljena u nekoliko skupina u Europskom parlamentu, zadovoljna rezultatom je krajnja desnica, posebno u najvećim zemljama Europske unije. U Francuskoj je uspjeh krajnje desnice izazvao politički potres.

Naime, Francuska se u ponedjeljak počela pripremati za izbore nakon što je dan ranije predsjednik Emmanuel Macron raspisao nove izbore poslije poraza njegove stranke na izborima za Europski parlament na kojima je pobijedila krajnje desna stranka Marine Le Pen.

Ivana Petrović, urednica vanjskopolitičke redakcije Nove TV analizira izbore, a na pitanje što ovi rezultati znače za cijelu Europu, odgovara: 

"Macronova stranka je potučena gotovo za pola, to je stvarno veliki poraz. Macron je u zadnje vrijeme zauzeo tu jednu ratnu poziciju, a ono što prolazi ispod radara je da je Francuska postala nakon SAD-a najjači izvoznik oružja u svijetu. U Njemačkoj je rezultat očekivan. Vidimo i slabljenje Zelenih u Parlamentu.

Ovaj Europski Parlament nije dizajniran za ovakav oblik Unije kakva je danas. On je dizajniran za nešto što EU nikada neće postati. EU nikada neće biti SAD. Što se Parlamenta tiče ništa se tu bitnoga nije promjenilo. Iako me čude izvještaji da je značajno porasla desnica. Nije. Europski pučani, koji su centristi su nešto malo porasli. Socijalisti su nešto malo izgubili. Zeleni su najviše pali. Riječ koalicija se izbjegava, a spominje se suradnja", kazala je Petrović. 

Pročitajte i ovo Petra Buljan i Ivan Penava - 2 GOST DNEVNIKA NOVE TV Penavi neugodno zbog Bartulice, otkrio što je pomislio kada je ugledao crveni Ferrari

Formiranje Europske komisije možemo očekivati nakon što se konstituira Parlament. 

Pročitajte i ovo Stjepo Bartulica komentar Lane Ružičić A plaćica ide: Kako nam je Bartulica svima opalio šamar i pljunuo u lice…

"Što se tiče Ursule von der Leyen, ona će imati potporu Vijeća. No pitanje je hoće li je potvrditi Parlment. To je bitna ovlast Parlamenta. Tamo je bitno kako tko glasa. Ako je ne prihvati Parlament, onda bi Plenković imao šanse postati predsjednik EK. On ima za to sve reference. Ima treći mandat", izjavila je Petrović.

Cijeli razgovor pogledajte u videoprilogu. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene