Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Politički vrlo uzbudljiv tjedan je za nama - zakotrljala se lavina posljedica Linićeve smjene - i tko zna koga će sve još zakačiti. Nasilje se i dalje širi Ukrajinom, a posebno divlje buknulo je u Nigeriji. Jedna militantna skupina otela je dvjesto djevojčica i pobila više stotina ljudi. Mjesec dana prije Svjetskog prvenstva, brazilske organizatore boli glava od problema.


Linićeva smjena po mnogo čemu je NAJ događaj u mandatu Vlade Zorana Milanovića. NAJveća kadrovska promjena, smjena NAJagilnijeg, a po istraživanjima i NAJpopularnijeg ministra prouzročila je do sada NAJveću krizu odnosa u vodećoj stranci. A povod je bio jedan od slučajeva vezanih za primjenu možda i NAJkontroverznijeg zakona ove Vlade, onog o predstečajnim nagodbama. Šuška se i da nečiji NAJveći ego nije mogao otrpjeti opći dojam o Slavku Liniću kao ministru koji puno i konkretno radi, za razliku od ostatka Vlade koji se uglavnom vrti u mjestu.

Vezani članci Slika nije dostupna U Dubrovniku se osim 'Igre prijestolja' može snimati i 'Vodeni svijet' Slika nije dostupna Vladimir Putin nastavlja držati Zapadu lekciju iz pragmatike

Linić je u gardu imao neke slabe toče, kao što je Šegon, a nije mu pomogla ni njegova tvrdoglava, ponekad i prgava narav. No, Milanović svejedno nije bio siguran da odluku o smjeni može progurati kroz stranačka tijela SDP-a, pa ih je doveo pred svršen čin. Naravno da riječki ogranak ne može progutati takvo šutanje SDP-ova zaslužnog veterana.

U svjetlu nadolazećih europarlamentarnih izbora, SDP-ovci su ovu temu pokušali brzo zatvoriti, ne bi li, barem teoretski, sačuvali izglede za koliko-toliko pristojan rezultat na njima. Ali nije crveni karton SDP-ovu prvoborcu priča za jedan dan. Milanović je mogao birati kada će temu otvoriti, ali ne i kada će se ona zatvoriti. I opet je pokazao nevjerojatan manjak smisla za tajming. No, on je za sebe ionako uvijek u pravu.

Nakon 25.svibnja moglo bi biti podrhtavanja na Iblerovom trgu, nažalost svi su izgledi da će se vladajući opet više baviti sobom, umjesto gospodarstvom, investicijama ili zapošljavanjem mladih.

Prvi smo put kao punopravni dio Europske Unije obilježili i proslavili Dan Europe. Prije 64 godine tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Schuman prijedlogom formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, udario je temelje formiranju današnje Europske Unije.

Ideja i datum neraskidivo povezani i s pobjedom naprednog svijeta nad fašizmom. Stoga je deveti svibnja jedan od najvažnijih datuma u povijesti, a ne tek protokolarna svečanost koju valja odraditi. Jer ideju istinski ujedinjene Europe mnogi, ne samo u Hrvatskoj, ne razumiju, a tekovine antifašizma svjesno zanemaruju. Iako živimo u svijetu gdje je gotovo sve relativno i gotovo sve ima cijenu, antifašizam se ne može i ne smije relativizirati.

Odnos snaga u Predsjedništvu SDP-a: Tko ostaje uz Milanovića?

Obljetnica pobjeda nad fašizmom u Moskvi je obilježena raskošnije nego prije. Ima razloga za slavlje, od lanjske proslave Rusija je narasla. Veća je za Krim, a uskoro bi joj u zagrljaj mogle utrčati još neke sada još ukrajinske pokrajine. I u Ukrajini je deveti svibnja svima stranama zgodno došao kao referenca. Tko god uzme riječ predstavi se kao borac protiv modernih oblika fašizma, a zli momci, uvijek su oni s druge strane.

Rusija je lagano oprala ruke: Putin je protiv referenduma o otcjepljenju i za ukrajinske predsjedničke izbore, ali pobunjenici su ga odlučili ne poslušati. Saznali smo i cijenu ispitivanja volje naroda: tisuću i dvjesto eura. Demokracija na sniženju. Kao i ljudski životi, o čemu svakodnevno dolaze vijesti. Dugo potiskivani ukrajinski interni problemi provalili su na površinu i teško je više duha vratiti u bocu. Na terenu jaz je sve dublji, a razlike u postupanju između sukobljenih strana - sve manje. Službeni Kijev ima podršku Zapada, no trebalo bi im nešto više i konkretnije od blokiranja Janukovičeva bogatstva u švicarskim bankama.

A upravo podrška Zapada i usvajanje zapadnjačkih ideja, razgnjevili su jednog 'frajera'. Toliko razgnjevili da je svoje zatucane ideje odlučio provesti silom: oteo 200 nesretnih djevojčica, a ognjem, mačem i kalašnjikovom za odmazdu pobio nekoliko stotina ljudi. Jadne li su ideje, politike i svjetonazori koji se temelje na zlostavljanju djece.

Nigerija je test za ostatak svijeta - nigerijski predsjednik uvjeren je da je ovo početak kraja Boko Harama, ali u zemlji u kojoj vlada kaos, malo je toga sigurno.

Kaos druge vrste vlada u Brazilu. Mjesec dana uoči početka svjetskog nogometnog prvenstva, nekoliko stadiona još se gradi, uključujući i onaj u Sao Paulu gdje će otvarajuću utakmicu igrati Brazil i Hrvatska. Uz to svi koji mogu štrajkati prijete da će za Mundijala to i učiniti. I ovako će biti teško, a odu li policija i javni prijevoz u štrajk, postat će neizdrživo. Brazil je dobio i Olimpijske Igre, i one su tu pred vratima 2016-te, a pripreme su već proglašene najgorima u povijesti. I naravno, za sve što pođe loše, krivit će se nesposobni lokalni organizatori.

Gospodin Blatter koji je to prvenstvo dao Brazilu, koji je na užas cijelog svijeta Kataru dodijelio ono za osam godina, spava mirno i najavio je kandidaturu za novi mandat.

I kad je problema toliko, ponekad je jedini izlaz otići u sasvim suprotno raspoloženje. Udri brigu na veselje. Nitko to ne zna tako dobro i tako iskreno kao Romi. Proslavili su Đurđevdan. Problema imaju na stotine, moraju se svakodnevno boriti sa siromaštvom, izolacijom okoline, vlastitom tradicijom koja im nije uvijek prijatelj, a opet, slavili su uz pjesmu i ples. E pa susjedi naši... sretno vam bilo!  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju