Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tjedni pregled Željka Vele

Evo najvažnijih događaja proteklog tjedna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na pola mandata. Tek sada se vidi koliko je mudra i dalekovidna bila odluka ministra Jovanovića da ukine zaključivanje ocjena na polugodištu.

Sa zaključenim ocjenama koje su Vladi dali gospodarstvenici, sindikati, podrazumijeva se oporba, ali i građani - rijetko bi koji učenik mirne duše došao kući roditeljima. Potpora Vladi je na najnižoj točki u mandatu, pa ni opisna ocjena ne zvuči sjajno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pregled tjedna Željka Vele Evo najvažnijih događaja proteklog tjedna! Slika nije dostupna Pregled tjedna Željka Vele Evo najvažnijih događaja proteklog tjedna!

Kao i svaki učenik s problematičnim ocjenama, i naša se Vlada uzda u drugo polugodište. Bolje će svladavati gradivo i još marljivije učiti. A nama će biti bolje, barem su tako obećali.

Najnepopularniji ministar na polovici mandata je zdravstveni Ostojić. Teško da će mu i akcija spajanja bolnica podići rejting. Nije lako štedjeti i biti popularan. A da u zdravstvenom resoru sve pršti od problema, potvrđuje i rekordno opsežna optužnica USKOK-a u aferi Hipokrat. Više od 300 liječnika obiteljske medicine i farmaceutska tvrtka u korupcijskoj priči.

Slavko Linić je, kažu istraživanja javnog mnijenja, među tri najpopularnija ministra Milanovićeve Vlade, kao i onaj kojemu je popularnost u dvije godine najviše narasla.

Iako mu iz usta nikada ne ispadaju bomboni, Slavko Linić je popularan. Kontrolira državnu lovu, što u Hrvata uvijek izaziva poštovanje, a i voli oplesti po onima koji su takozvanom malom čovjeku nedodirljivi: bankama, poslodavcima, poreznim dužnicima.

Ono što radi, zna reći jezikom koji narod razumije. Mogao bi u stankama rada Vlade malo podučiti i premijera koji vjerojatno želi raditi pametne i dobre stvari, ali potpuno je izgubljen kad ih treba objasniti biračima- zaplete se u velike riječi. U zemlji gdje je samo 16 posto visokoobrazovanih, ta priča ne prolazi. Nitko ne voli da mu se pametuje s visoka. No, u Vladi je ionako mantra da ih PR ne zanima.

Sasvim drugačije razmišlja Vladimir Putin. On bi htio svijetu biti simpatičan, pa je pustio iz zatvora pripadnice Pussy Riotsa. Eto, nakon dvadesetak mjeseci robije, sustav je otkrio da zatvorenice imaju malodobnu djecu pa su ih amnestirali. Idu van i pripadnici Greenpeacea i svi ostali kritičari - festival demokracije. Treba simpatičano dočekati Olimpijske igre u Sočiju i očistiti mrlje koje su ostale od onih ishitrenih antigej priča. Riotsice će nastaviti svoju borbu protiv Putina, pa bi, kad završi olimpijsko primirje, mogle ponovno u zatvor.

Završe li iza brave, treba samo mrvicu strpljenja. Putin će opet htjeti biti simpatičan 2018., kada je u Rusiji Svjetsko prvenstvo u nogometu

Šok i nevjerica u Zagrebu - otkazana je Snježna kraljica. Dokaz da smo stvarno u krizi. Još donedavno skijalo bi se na Sljemenu, pa makar umjetna pahulja stajala sto eura. I majka priroda sažalila se nad nama i zaustavila bezumno bacanje novca na priredbu koja, u ovim vremenima i ovim društvenim prilikama, nema sportsko, turističko ni promidžbeno pokriće. Apsurdno, u godini kada nam je skijanje najslabije u zadnja dva desetljeća - kao da su naši osvojili Sljeme. Jedan od najbogatijih nagradnih fondova Svjetskog kupa ostao je u Hrvatskoj.

Papa Franjo je u svojoj prvoj božićnoj propovijedi nastavio s porukama koje odišu skromnošću i koje bez razlike mogu prihvatiti i oni koji vjeruju i koji ne vjeruju.

Kriza je, ali ipak ne tolika da svi zajedno ne bismo na predbožićni shopping spiskali jedan posto BDP-a. Udri brigu na veselje, nad računima ćemo zdvajati u ionako depresivnom siječnju.

Na Badnjak su mirisi bakalara i druge ribe preplavili Hrvatsku. Baš se guštalo.

Najoriginalniji doček Božića i Nove godine, ne svojom voljom, imaju posada i putnici ruskog istraživačkog broda Akademik Šokalski. Okovani su u ledu Antarktike, do njih se pokušavaju probiti ledolomci. Srećom, hrane, a pogotovo vode, ima dovoljno.

Završavamo u Vukovaru, gradu u kojem je priča o dvojezičnim pločama zasjenila sve, pa i činjenicu da grad nema proračun jer se oko njega ne mogu dogovoriti političari. Kroz proračun se prelama niz sukoba u tom napaćenom gradu. Mjesto koje je, formalizirali to ili ne, mjesto posebnog pijeteta, treba novac za mnogo stvari, a lako je moguće da najprije izdvoji sredstva za nove izbore, na kojima će izabrati političare koji će se opet morati dogovarati. Što mogu i sada, bez uzaludnog trošenja novca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene