Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Željka Vele

Evo najvažnijih događaja proteklog tjedna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U četvrtak je, u Dnevniku Nove TV, predsjednik Vlade Zoran Milanović prekinuo trakavicu oko Branka Šegona i najavio njegov odlazak s mjesta pomoćnika ministra financija. Obilježen je međunarodni dan holokausta, nastavljeni prosvjedi u Ukrajini, a nesuđenog kupca HŽ Carga privela je rumunjska policija.

Premijer je izgovorio rečenicu koja je bila neizbježna. Samo, kad je već točno detektirao da nije problem ima li formalnog sukoba interesa, već to što Šegonova kreditna priča razorno djeluje na imidž Vlade i koalicije, nejasno je zašto to nije rekao i prije? Je li to bio test za Linića, kojeg financ-ministar nije položio? Ili je Milanović, ljubitelj verbalnih bravura, htio - kao u vicu - da najprije nešto kažu Amerikanac i Rus, pa da on poentira na kraju? Kako god, Šegon je otpravljen u povijest, ali kasno obuzdavanje 'šegonizacije' nanijelo je štetu vladajućima. Jer tajming je u politici bitan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pregled tjedna Željka Vele Vladimir Putin nastavlja držati Zapadu lekciju iz pragmatike Slika nije dostupna Pregled tjedna Željka Vele Evo najvažnijih događaja proteklog tjedna!

I tajminga radi, nije baš bilo spretno uhititi Ivicu Babića u trenutku dok on žestoko kritizira Vladu i vodi štrajk liječnika. Indicije i priče da je varao oko invalidnosti stare su godinama... i gle čuda, baš sad je pravda odlučila pokazati kako je spora, ali dostižna...

I dok se mi tako stalno bavimo osobama, jedan tjedan Šimunić, drugi Perković, pa Šegon ili Babić, zanemarujemo pojmove. A oni nam loše idu. Recimo "proračunski deficit", taj nam baš ne leži. Europska komisija poslala nas je na popravni, i sad se dovijamo kako ispraviti loše ocjene. Pa će u proračun ići dio dobiti javnih tvrtki, gore idu i koncesije, beneficirane mirovine iz drugog u prvi stup... i naravno, neizbježni novi porezi od kojih je prvi onaj na dobitke u igrama na sreću.

Bio je ovo i tjedan "Udri po Hajdašu Dončiću". Prvo su ga napali jer je prekinuo pregovore s Rumunjima oko HŽ Carga i, kao, spriječio da taj gubitaš ode u svjetliju budućnost. A kad je rumunjski spasitelj Gruja Stojka završio u lisicama, u svojoj domovini, oporba traži ministrovu ostavku jer je uopće s njim pregovarao. Pa tko bi ljudima ugodio? Vrh priče su packe hrvatskim obavještajnim službama "jer Gruju nisu dobro provjerile"? Kakva reklama za strane investicije u Hrvatsku! Uložite kod nas, SOA će vam gratis prekopati život. Nije baš za hvaljenje na televiziji.

Ali sada barem znamo zašto strana ulaganja idu teško i sporo. Treba sve to temeljito provjeriti. A lukavo prikazujemo da je svemu kriva spora birokracija. Rusi su pokazali interes za INU. Evo, samo se strpite desetak godina dok naši obavještajci ne provjere sve ruske naftne tajkune. Jednako temeljito, kao što su provjerili i Hernadija.

U Ukrajini kuha i na -15. Janukovič daje ustupak po ustupak, ali na onaj temeljni, da on ode, još ne pristaje. U igru su ušle i teške figure. Europa podupire prosvjednike, a Janukoviču leđa čuva veliki brat Putin. S kijevskih ulica mjesto radnje pomiče se na pregovaračke forume. Glavno je pitanje što će se dogoditi kad i ako jednom Janukovič podnese ostavku? Što će onda držati na okupu razjedinjenu oporbu kojoj je biti protiv Janukoviča jedini zajednički nazivnik. Dok se to ne dogodi, nesretna i duboko podijeljena Ukrajina i dalje proživljava katarzu.

Na sasvim drugom kraju svijeta, u Australiji, ne izlazi se na ulice po revoluciju, nego na plažu u boj za zaštitu morskih pasa. Svaka čast tim fascinantnim životinjama, ali lijepo je kad ti je to najveći životni problem.

Židove za vrijeme holokausta malo tko je štitio. Uvijek su iznova fascinantne te potresne priče preživjelih logoraša iz vremena kada su ljudi ljudima bili neljudi. No, treba ih svaki put čuti, zapamtiti i učiti povijest da je ne može baš svatko po želji interpretirati.

Repovi holokausta vuku se i danas, a u međuvremenu smo proživjeli nove tragedije. Veliki meštri balkanskog holokausta devedesetih u optuženičkim su klupama i imaju nemjerljivo veća prava nego što su ih oni davali drugima.

Zemlja smo čudnih kontrasta. U Baranji svemirski staklenik u kojem rajčice rastu u kokosovim jastucima, a u kaštelanskim staklenicima žene mjesecima ne primaju plaću.

Znamo napraviti skijalište usred ravne Slavonije, ali istodobno u Rijeci, trećem po veličini hrvatskom gradu, raspada se glavna bolnica.

Prije dvadeset godina obranili smo se gotovo bez oružja, danas smo među njegovih 25 najvećih izvoznika. I sve je dobro, dok su nam, a valjda jesu, životni plusevi veći od minusa.

Prepoznali su to i analitičari svemoćnog Googlea. Objavili su pridjeve koji se najčešće vezuju uz neku državu. Pa je tako Rusija 'velika', Norveška 'bogata', Švedska 'sretna', a Finska - 'pametna'. Hrvatska je, ono što i je - "prelijepa". Uz sve probleme.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene