Obavijesti Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Petrović

Dozrijelo je vrijeme za otvaranje više Pandorinih kutija: Ne bi bilo ni loše da se vidi tko je komu, koga, kako i zašto

Aktualno Galerija +0 Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Vruće je, ljeto nam je stiglo, još malo pa će i kalendarski. Do ljetnog solsticija još nas dijeli 12 dana. Tada je na našoj polutki planeta dan najduži, a noć najkraća.

Solsticij se još kod nas naziva i suncostaj jer tog dana sunce kao da stane. Ako ćemo metaforički gledati situaciju u nas u politici i društvu, onda nas čeka duže razdoblje vrućine, ali ne u slosticiju već prije u ekvinociju.

I to u maniri Vojnovićeva djela, načina na koji je ta prirodna pojava nadahnula velikog književnika. Na različitom poimanju vrijednosti, i snažnoj socijalnoj tematici koje Vojnovićevoj drami daju primjese tragedije.

Ne bi bilo na odmet da prvenstveno HDZ-ovci koji su eskivirali lektiru pročitaju ''Ekvinocij''. Pa umjesto besplodnih diskusija tko je kriv za samo četiri mandata na proteklim izborima, teorija crnog labuda koje izazivaju podsmijeh, teorija sabotaža kao da je '48., štreberskih floskula uklopljenih u ne europski već europeistički narativ o populizmu pokažu malo više političke inteligencije i osobne introspekcije. Izađu iz svoje kapsule među ljude. Među ovovremenske likove iz Vojnovićeva ekvinocija ovovremenske ribare i brodare koji su zbog boljeg života prisiljeni otići od doma.

Pročitajte i ovo Robert Kopal (Dnevnik.hr) Što se dogodilo HDZ-u? Robert Kopal pojasnio što je mislio pod ''crnim labudom''

Toliko su kapsulirani i zaokupljeni što spašavanjem funkcija što zaštitom love - da čak ni dobru vijest iz Fitcha o podizanju kreditnog rejtinga na razinu investicijskog nisu kadri pojasniti, temeljito običnim rječnikom i van forme samozadovoljnog PR-a.

Shvatiti da je taj bbb minus pojam, i način na koji se tumači, našem malom čovjeku, pritisnutom mrklim problemima - obična nerazumljiva verbalna ezoterija.

Pročitajte i ovo Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) Gost Dnevnika Nove TV Ministar Ćorić na pitanje tko će platiti cijenu lošeg izbornog rezultata: "Crni labud? Pretpostavljam da ste slušali Balaševića"

SOA je podnijela godišnje izvješće za javnost. Upozoravaju na džihadiste povratnike, i osvrću se na nedavne pokušaje diskreditiranja službe iz BiH na kojim su islamisti koji su bili u obradi pri pokušaju prelaska granice-predstavljeni kao obični od naše službe mobingirani građani.

Sedmero radikaliziranih potencijalnih povratnika ima i hrvatsku putovnicu. Uglavnom nijedan od političkih komentara ne ide korak dalje, u smjeru nužnosti što hitnijih izmjena zakona o državljanstvu i što je još važnije potrebi supstancijarne izmjene Ustava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rad u prošloj godini Objavljeno izvješće SOA-e: Ovo su najveći rizici za Hrvatsku prema ocjeni hrvatskih obavještajaca

Koji ne dopušta mogućnost otvaranja postupka revizije državljanstava za osobe koje naše državljanstvo nisu dobile pravom rođenja odnosno kriterijima takozvanog prava krvi i tla. A vrijeme za to uključujući i sve sigurnosne izazove je očito dozrijelo koliko god bi to značilo i otvaranje više pandorinih kutija. Što ne bi bilo ni loše da se vidi tko je komu koga kako i zašto.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Aktualno Organizirali referendum: Smeće ujedinilo HDZ i SDP u Supetru na Braču Supetar (Foto: Dnevnik.hr) Supetar (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Danica Baričević (Foto: Dnevnik.hr) Danica Baričević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ivana Marković (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Marković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Referendum Naš grad, njihovo smeće (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Organizirali referendum: Smeće ujedinilo HDZ i SDP u Supetru na Braču 1/4 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene