Naš grad, njihovo smeće - pod tim sloganom stanovnici Supetra na Braču pokušali su se oduprijeti odluci da svo smeće s otoka završava baš u njihovu gradu. Referendum je raspisalo Gradsko vijeće, a veliki problem nakratko je ujedinio sve gradske političke opcije.

Galerija


Cijeloga dana građane Supetra se podsjećalo, i to simbolično baš iz kamiončića za skupljanje otpada, da izađu na referendum i kažu što misle: ''Izjasnite se protiv sramotne odluke ministra da se svo bračko smeće deponira u Supetru.''

Pitanje jednostavno - treba li svo Bračko smeće završiti baš u njihovu gradu.

Smeće je na kratko ujedinio sve gradske političke opcije pa je odluka o raspisivanju referenduma bila jednoglasna.

''Grad Supetar se ujedinio po pitanju sanacije deponija, po pitanju referenduma'', rekla je Ivana Marković, supetarska gradonačelnica (SDP).

''Mi na lokalnoj razini ne gledamo politiku, mi zastupamo ljude'', kaže Danica Baričević, gradska vijećnica (HDZ).

HDZ-ovu ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Čoriću, zbog čije se odluke da se zatvori drugi otočni deponij i svo smeće završi u Supetru građani bune, održavanje referenduma nije baš sjelo. Okomio se na SDP-ovu gradonačelnicu. Brač kaže, ne odvaja dovoljno: ''I načelnica Supetra bi trebala brinuti o tome, a ne bi trebala brinuti o tome kako i na koji način da prkosi svima oko sebe''.

Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Ćorić na pitanje tko će platiti cijenu lošeg izbornog rezultata: "Crni labud? Pretpostavljam da ste slušali Balaševića"

Policija legitimirala i udaljila dvije osobe s komemoracije u Bleiburgu (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Odbijenica Grada Supetra Počasnom bleiburškom vodu pravi je hit na društvenim mrežama

''Ja uopće nisam osoba koja donosi odluku o referendumu. Čak su predstavnici njegove stranke inicirali pokretanje referenduma i jasno su mu dali do znanja što misle o načinu na koji on radi svoj posao'', ističe Marković.

Za premalo odvajanja lopticu vraća ministru. ''Čitav sustav ne može zaživjeti upravo zbog kašnjenja komunalne opreme iz Fonda za zaštitu okoliša'', rekla je Marković.

Ministrovu odluku ne podržava ni njegova stranačka kolegica. ''Svakako nama ne ide na ruku da 10.000 tona od sedam jedinica lokalnih samouprava primamo ovdje na Kupinovicu. To je prestrašno'', dodaje Baričević.

Da bi referendum uspio trebalo bi se odazvati barem 50 posto plus jedan birač. Supetrani se nadaju dobrom odazivu, ali imaju i opravdane bojazni.

''Samo je problem u ljudima koji su tu prijavljeni, ali tu ne žive'', smatra Ana iz Supetra.

Ne prođe li referendum, svo bi bračko smeće trebalo u Supetru ostati sve dok se ne izgradi regionalni centar za gospodarenje otpadom, a do toga će, boje se, proći godine i godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

U Dubrovnik uplovila ljepotica duga 141 metar: Superjahta "Yes" jedna je od 10 najvećih na svijetu