Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski Odbor za pravosuđe zaključio je na današnjoj sjednici da je trenutni način izbora sudaca neodrživ te da bi predstavnike parlamenta ubuduće trebalo uključiti u rad Državnog sudbenog vijeća, zaduženog za imenovanja i razrješenja sudaca.


Na taj bi način, smatraju predstavnici vlasti i oporbe, Sabor preuzeo dio odgovornosti za stanje u sudstvu, umjesto da kao do sada formalnim davanjem mišljenja DSV-u usporava izborni postupak. Ideju je podržao i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin ističući da bi glavna zadaća pritom trebala biti 'pronaći fini balans između sudačke neovisnosti i odgovornosti'.

Vezani članci Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica Malenica o lokalnim izborima i reformi pravosuđa: "Cilj nam je smanjiti broj sudskih postupaka" Božo Petrov (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Petrov odrješit: "HDZ-ova reforma pravosuđa je PR dokument, ovi su prijedlozi ispod svakog kriterija i nedostojni struke"

Današnji suci moraju biti učinkoviti i etički besprijekorni pa treba stvoriti sustav koji će takve ljude izbaciti na površinu, kazao je Hrvatin. Iako podržava ideju da u DSV-u sjede predstavnici Sabora Hrvatin je protiv sadašnje prakse da u tom tijelu budu i predstavnici odvjetnika, koji su smatra, u tom slučaju u sukobu interesa.

Potpredsjednik Odbora Ivo Josipović ustvrdio je da glavni nositelj reforme, ključne za ulazak u EU, mora biti samo pravosuđe te da su za trenutno nezadovoljavajuće stanje krivi i dobri suci koji oportunistički šute i štite svoje nesposobnije kolege. Inicijator ove tematske sjednice Boris Šprem ustvrdio je i da bi DSV ustavnim promjenama trebalo obvezati da podnosi godišnje izvješće Saboru, kako bi se u parlamentu moglo utemeljeno razgovarati o sudstvu.

'Zabijamo nos u pijesak i ne želimo osvijestiti mišljenje javnosti koje je nezadovoljno pravosuđem', kazao je Šprem, dodajući da se i suci svojim radom moraju potruditi kako bi građane uvjerili u suprotno.