Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbor za pravosuđe

'Predstavnike Sabora uključiti u rad DSV-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za pravosuđe zaključio je na današnjoj sjednici da je trenutni način izbora sudaca neodrživ te da bi predstavnike parlamenta ubuduće trebalo uključiti u rad Državnog sudbenog vijeća, zaduženog za imenovanja i razrješenja sudaca.

Na taj bi način, smatraju predstavnici vlasti i oporbe, Sabor preuzeo dio odgovornosti za stanje u sudstvu, umjesto da kao do sada formalnim davanjem mišljenja DSV-u usporava izborni postupak. Ideju je podržao i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin ističući da bi glavna zadaća pritom trebala biti 'pronaći fini balans između sudačke neovisnosti i odgovornosti'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dva tjedna Započeo bijeli štrajk, sucima se pridružili i državni odvjetnici: Na sudovima samo hitni predmeti Štrajk sudaca - 4 Slučaj Mamić Iako je bijeli štrajk, punica Luke Modrića ipak će morati na ročište: "To su predmeti visoke korupcije koji ne trpe nikakav zastoj"

Današnji suci moraju biti učinkoviti i etički besprijekorni pa treba stvoriti sustav koji će takve ljude izbaciti na površinu, kazao je Hrvatin. Iako podržava ideju da u DSV-u sjede predstavnici Sabora Hrvatin je protiv sadašnje prakse da u tom tijelu budu i predstavnici odvjetnika, koji su smatra, u tom slučaju u sukobu interesa.

Potpredsjednik Odbora Ivo Josipović ustvrdio je da glavni nositelj reforme, ključne za ulazak u EU, mora biti samo pravosuđe te da su za trenutno nezadovoljavajuće stanje krivi i dobri suci koji oportunistički šute i štite svoje nesposobnije kolege. Inicijator ove tematske sjednice Boris Šprem ustvrdio je i da bi DSV ustavnim promjenama trebalo obvezati da podnosi godišnje izvješće Saboru, kako bi se u parlamentu moglo utemeljeno razgovarati o sudstvu.

'Zabijamo nos u pijesak i ne želimo osvijestiti mišljenje javnosti koje je nezadovoljno pravosuđem', kazao je Šprem, dodajući da se i suci svojim radom moraju potruditi kako bi građane uvjerili u suprotno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene