Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apelirali na vladajuće

Sindikati uoči Praznika rada: "Hrvatska više ne smije biti zemlja jeftine radne snage"

Uoči Praznika rada predstavnici sindikata položili su vijenac za žrtve radničke borbe.

Predstavnici sindikata položili su u utorak vijenac na gradskome groblju Mirogoju u spomen na sve žrtve radničke borbe, poginule radnike i hrvatske branitelje, te su poručili kako će od nove vlasti zahtijevati dijalog kako bi položaj radnika u Hrvatskoj bio bolji.

"Došli smo ovdje pokloniti se palim braniteljima, palim radnicima za domovinu i izraziti zahvalnost," izjavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuvši kako hrvatski radnici moraju biti središte interesa buduće vlasti jer bez čovjeka nema rada ni stvaranja.

Pročitajte i ovo Nika Shakarami mučan slučaj Procurili tajni dokumenti - Niku (16) ubili su policajci: Strpali su je u hladnjaču, seksualno zlostavljali i bacili na ulicu

Sever je izrazio nadu kako će se u budućnosti događati još intenzivniji dijalog s poslodavcima pogotovo s onima u privatnom sektoru. Istaknuo je kako očekuje veću količinu kolektivnih pregovaranja kako bi što veći broj hrvatskih radnika bio u poziciji pregovarati za dostojnije plaće i radne uvjete.

"U ovoj zemlji se sve više klizi prema interesima poslodavaca te pohlepa počinje nadvladavati zdravi razum", naglasio je Sever ocijenivši kako se u Hrvatskoj sve manje govori o solidarnosti među ljudima i radnicima za koju smatra da će biti od izuzetne važnosti u budućnosti.

Pročitajte i ovo Avion kompanije Finnair "Pogodilo je zračni pormet" Optužili Rusiju da ometa GPS signal iznad dijela Europe: "Obratit ćemo se NATO-u..."

Poboljšanje radnih i socijalnih uvjeta

"U vrijeme proteklih izbora naša kampanja bila je - vrijeme je za radnike. Vrijeme za radnike jer radnika nedostaje na tržištu, a kada nečega nedostaje na tržištu ta roba mora imati daleko veću cijenu." izjavio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel istaknuvši kako Hrvatska više ne smije biti zemlja jeftine radne snage.

Novosel je apelirao na novu vlast da riješi politiku plaća te je ustvrdio kako minimalna plaća ne može i ne smije biti jedini instrument za utvrđivanje plaće, a da se druge plaće budu prepuštene na dogovor poslodavaca i radnika.

Pročitajte i ovo Mario Banožić konačno Podignuta optužnica protiv Marija Banožića, evo kakva mu kazna prijeti

"U Hrvatskoj moraju biti tri razine plaće. Najniže za najjednostavnije plaće, za srednje složene poslove i za visoko složene poslove" izjavio je Novosel.

Novosel je istaknuo zahtjeve za nove i bolje mirovinske te socijalne politike kao i regulaciju prekovremenog rada za koje je ocijenio da su nužni te kako su bolji radni i životni uvjeti ono što hrvatski građani trebaju i zaslužuju.

Pročitajte i ovo Tomislav Zigmanov, predsjednik Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini i hrvatski zastupnik u Skupštini Srbije Vučić objavio Žigmanov ponovno dobio mandat u resoru srbijanske vlade: "Potvrda o mojem predanom radu"

"Moramo promišljati o interesu radnika jer je taj interes zapravo interes svakog građana Republike Hrvatske" istaknula je predsjednica Matice hrvatskih sindikata Sanja Šprem naglasivši kako će sindikati u javnom sektoru nastaviti s pritiskom i dijalogom kako bi se izborili bolji radni uvjeti.

"To je nužno jer nas ove jeseni nas očekuju novi pregovori za osnovicu plaće i novi pregovori o gradskim kolektivnim ugovorima koji su nova prilika da se o položaju radnika progovara vrlo iskreno i jasno kao i da se nastave štiti i poboljšavati prava radnika." zaključila je Šprem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene