Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže bolje uvjete

Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca"

Prosvjed radnika Autotroleja
Prosvjed radnika Autotroleja Damir Skomrlj/Cropix
Aktualno Galerija Prosvjed radnika Autotroleja Prosvjed radnika Autotroleja Foto: Damir Skomrlj/Cropix Prosvjed radnika Autotroleja Prosvjed radnika Autotroleja Foto: Damir Skomrlj/Cropix Prosvjed radnika Autotroleja Prosvjed radnika Autotroleja Foto: Damir Skomrlj/Cropix Prosvjed radnika Autotroleja Prosvjed radnika Autotroleja Foto: Damir Skomrlj/Cropix +3 Prosvjed radnika Autotroleja Galerija 1/8 >>
Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci Autotroleja danas su prosvjedovali na Korzu tražeći dostojanstvene plaće i bolje uvjete rada.

Radnici Autotroleja, javnog gradskog prijevoznika u Rijeci, u ponedjeljak su s prosvjeda na Korzu kojeg je organizirao Nezavisni sindikat radnika Hrvatske (NSRH) zatražili dostojanstvene plaće, jer ih se, kažu, izrabljuje, bolje uvjete rada te učinkovit i priuštiv javni prijevoz.

Na prosvjedu je sudjelovalo oko 200 radnika Autotroleja i građana, a predsjednica NSRH Marina Palčić rekla je da Autotrolej sada počiva na nezakonitom prekovremenom radu, a radnici rade više nego li je zakonom dopušteno.

Pročitajte i ovo Čelnik SDP-a Peđa Grbin Sasuo po Plenkoviću Grbin na posljednjem skupu: "U srijedu birate između korupcije i laži i Rijeke pravde, trećeg nema"

"Izrabljuje ih se pa je sat vozača ispod minimalne plaće, 4,24 eura bruto", kazala je i nastavila da se dijelu radnika isplaćuju plaće manje od minimalne pa im se doplaćuje "dodatak do minimalne plaće".

Smatra da im se taj dodatak isplaćuje samo zato da odgovorni ne bi kazneno odgovarali.

Marina Palčić rekla je da traže povećanje plaća za sve radnike Autotroleja, u rasponu od 300 do 500 eura neto, naglasivši da su ti zahtjevi već nekoliko mjeseci na stolu gradonačelnika Rijeke i članova Skupštine Autotroleja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Roditelji, provjerite Utorak je malo drukčiji dan za neke školarce: Zbog izbora Ministarstvo poslalo upute ravnateljima škola

"Ne skrivajte se iza sindikata koji trenutno pregovara, a koji, usput rečeno, ne podržava ovaj prosvjed", dodala je Palčić.

Naglasila je da će koristiti sva sindikalna sredstva kako bi došli do svojih ciljeva te da čekaju rješenje o reprezentativnosti pa će krenuti u novo kolektivno pregovaranje, a spremni su i na štrajk.

Rade više od zakonom dopuštenog

Na skupu ispred Gradske vijećnice govorili su i sindikalni povjerenici Ivica Žuža, Robert Puljić i Dijana Trošelj.

Isticali su da se umjesto povećanja plaće, u Autotrolej dovodi jeftinija radna snaga, a trenutni radnici pod sadašnjim uvjetima ne mogu živjeti i odlaze.

Naglašavaju da svaki radnik zaslužuje dostojanstvo, da je godinama nisu adekvatno plaćeni, da svi radnici i građani zaslužuju bolji Autotrolej te traže radne uvjete koji neće ugrožavati ni radnike ni putnike.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata"

Kako su naveli iz NSRH, taj sindikat nije reprezentativan u Autotroleju i ne sudjeluje u aktualnim pregovorima s gradskom upravom Rijeke, ali sada ima najviše članova u toj gradskoj tvrtki.

Ističu da je NSRH organizirao prosvjed kao izraz općeg nezadovoljstva svih radnika Autotroleja, ponajprije zbog mizernih plaća te zbog nerazumijevanja uprave i osnivača, odnosno Grada Rijeke i okolnih gradova i općina, koji se oglušuju na zahtjeve radnika.

Ističu da su u nekoliko navrata tražili povećanje plaća, a uprava i vlasnici nisu učinili ništa, pa je javni prosvjed bio logičan potez.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene