Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zimsko usklađivanje

Objavljeno koliko će točno umirovljenicima rasti mirovine i kada im stiže novac

Umirovljenicima rastu mirovine
Umirovljenicima rastu mirovine Foto: Getty Images
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje donio je odluku o usklađivanju mirovina u ovoj godini. Tako će se od 1. siječnja mirovine usklađivati po stopi od 4,19 posto, a aktualna vrijednost mirovine iznosi 12,26 eura. Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplatit će se u travnju, s razlikom za siječanj i veljaču.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) donio je odluku o usklađivanju mirovina u ovoj godini koje će od 1. siječnja iznositi 4,9 posto, odnosno aktualna vrijednost mirovine (AVM) iznosi 12,26 eura.  

Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplatit će se u travnju (s mirovinom za ožujak), zajedno s razlikom za siječanj i veljaču 2024., izvijestio je HZMO nakon današnje sjednice. 

Pročitajte i ovo Julija Navaljnaja u Europskom parlamentu - 1 Dočekali je ovacijama Udovica Navaljnog zastupnicima EU parlamenta: "Želite poraziti Putina? Onda prestanite biti dosadni"

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi. 

Upravno vijeće HZMO-a na sjednici je donijelo i odluku prema kojoj najniža mirovina za jednu godinu mirovinskog staža od 1. siječnja 2024. iznosi 12,64 eura.

Također, donesena je odluka prema kojoj osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, iznosi 280,96 eura, kao i odluka o faktoru osnovne mirovine od 1. siječnja 2024. koji iznosi 0,75.

Donesena je i Odluka o visini najniže mirovine hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata za godinu 2024., koja se od 1. siječnja 2024. određuje u svoti od 339,54 eura mjesečno i Odluka o osnovicama za utvrđivanje vrijednosnog boda prema osobnom činu, ustrojbenom mjestu odnosno zvanju hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata za godinu 2023. koja će se primjenjivati za izračun mirovina ostvarenih od 1. siječnja 2024.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene