Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr)
Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički sindikat, koji traže od Vlade donošenje Zakona o plaćama liječnika ili Strukovni kolektivni ugovor, sastali su se danas s premijerom Plenkovićem i ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem te s njima razgovarali o problemu plaćanja prekovremenih sati.


"Premijer je ponovno saslušao naše argumente te imam dojam da je dobro upoznat s našom tematikom. Dogovoreno je da će ministarstva rada i zdravstva sa svojim stručnim službama do sredine sljedećeg tjedna predložiti kako riješiti pitanje prekovremenih i rješenje rada liječnika prema zakonu", kazala je Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata te dodala kako ne može biti zadovoljna dok ne vidi rješenja.

Vezani članci Doktori s maskama, ilustracija Apel liječnika: "Ne tražimo da svijet stane, ali malim ustupcima svi možemo pomoći" Zvonimir Šostar - 2 Šostarov dramatičan apel: "Ako virus prijeđe s mladih na starije, onda ćemo tek biti u problemu. Vidjeli smo što se događalo u Bergamu..."

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore poručio je da je najbitnije što će čuti prijedloge rješenja, ali i potvrdio kako se nastavlja prikupljanje potpisa za ukidanje suglasnosti za prekovremeni rad.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić nakon sastanka je naglasio da ima razumijevanja za ono što traže liječnici i specifičnost njihova posla.

"Moramo učiniti sve da zadržimo liječnike u zemlji", rekao je i dodao da će naći rješenje za pitanje prekovremenih.

Podsjetimo, budući da ih premijer nije primio 70 dana od kada su to tražili, 1. prosinca počeli su prikupljati potpise za ukidanje suglasnosti za prekovremeni rad. U anketi je 60 % liječnika reklo kako bi potpisalo ukidanje rada duljeg od 48 sati na tjedan. Potpise će Komora i Sindikat prikupljati do veljače. U Hrvatskoj nedostaje 2000 liječnika, a u 5 godina još će ih toliko otići u mirovinu.