Potpise za ukidanje suglasnosti za prekovremeni rad skupljat će do veljače ako ih premijer ne primi do 1. prosinca. Prošlo je već 70 dana od kad su tražili sastanak s Andrejem Plenkovićem.

Galerija


Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički sindikat traže od Vlade donošenje Zakona o plaćama liječnika ili Strukovni kolektivni ugovor, kojim bi se reguliralo obračunavanje liječničkog rada.

Vezani članci Ministri Milan Kujundžić i Marko Pavić odgovorili su na pitanje o zahtjevu HNS-a (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Ministri o zahtjevu HNS-a: ''Premijer se neće dati ucijeniti'' Učiteljske plaće (Foto: Dnevnik.hr) Kako doista izgleda "osobna karta" hrvatskog školstva, koliko ima učitelja i kolika im je plaća?

Budući da ih premijer nije primio 70 dana od kada su to tražili, 1. prosinca počet će prikupljati potpise za ukidanje suglasnosti za prekovremeni rad. U anketi je 60% liječnika reklo kako bi potpisalo ukidanje rada duljeg od 48 sati na tjedan. Potpise će Komora i Sindikat prikupljati do veljače. U Hrvatskoj nedostaje 2.000 liječnika, a još toliko kroz 5 godina otići će u mirovinu.

"Stari smo, sve starija populacija liječnika, s ovakvim ogromnim brojem prekovremenih stari raste i pobolijevanje onih koji taj dio odrađuju", rekla je mr. sc. Renata Čulinović-Ćaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

"Da se radi 500, 600, 1000 prekovremenih sati godišnje, da se zato završi na sudu, ja se ne čudim mladim ljudima da idu van, ovaj jedan potez koji bi koštao u prvom koraku možda i nula kuna, donio bi perspektivu ostanka mladim ljudima u Hrvatskoj", kaže dr. sc. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata.