Saborski zastupnici, kandidati na izborima za Europski parlament, ne smiju u sabornici isticati promidžbene materijale, odnosno poruke i slogane, poručio je u četvrtak zastupnicima predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji se o tome prethodno konzultirao s Državnim izbornim povjerenstvom (DIP).

Galerija


Gotovo petina zastupnika, njih 28 od 151, na listama je s kojih će se, 26. svibnja izabrati 12 hrvatskih zastupnika za Europski parlament.

Vezani članci Miro Bulj u Saboru (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Bulj: "Nitko ništa ne poduzima za sigurnost djece. Prevozite ih autobusima starim 30 godina" Gordan Jandroković (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Jandroković o iznajmljivanju sabornice: "Volio bih da i neke druge stranke organiziraju takve sastanke u Hrvatskoj"

S obzirom na to da među zastupnicima ima i kandidata, poslao sam DIP-u upit mogu li se u sabornici, za trajanja sjednice, isticati pisani ili tiskani promidžbeni materijali, odnosno poruke i slogani, dobili smo odgovor iz kojega je jasno da ne mogu, istaknuo je Jandroković.

Prenio je stav DIP-a da državni dužnosnici, sudionici na izborima, ne smiju imati povlašteni položaj u odnosu na druge sudionike, te se njihove redovite aktivnosti ne smiju koristiti u promidžbene svrhe.

Kako je sudjelovanje na sjednicama Sabora redovna zastupnička dužnost, ukoliko bi oni tijekom sjednice isticali promidžbene poruke i slogane, stavili bi u nepovoljniji položaj kandidate koji nisu zastupnici, smatra DIP.

Potpuno je jasno da se takve stvari ne smiju raditi, pa pozivam sve koji sudjeluju u izborima da se toga drže, poručio je predsjednik Sabora.

Na izbore za Europski parlament izlazi pet Mostovih zastupnika, četiri SDP-ova, po tri HDZ-ova, SDSS-ova i Neovisnih za Hrvatsku, po dva neovisna i iz Živog zida.

To su Božo Petrov, Sonja Čikotić, Ines Strenja, Robert Podolnjak, Miro Bulj (Most), Predrag Fred Matić, Romana Jerković, Gordan Maras, Ranko Ostojić (SD), Tomislav Sokol, Sunčana Glavak, Marijana Balić (HDZ), Milorad Pupovac, Dragana Jeckov, Boris Milošević (SDSS), Bruna Esih, Željko Glasnović i Zlatko Hasanbegović (NRH), Bojan Glavašević i Tomislav Žagar (neovisni) te Branimir Bunjac i Ivan Vilibor Sinčić (ŽZ).

Po jednog kandidata imaju HNS, HSU, Glas, Narodna stranka – reformisti i Snaga, a to su Stjepan Čuraj, Silvano Hrelja, Kreš Beljak, Anka Mrak Taritaš, Darinko Dumbović i Goran Aleksić.

Iako neslužbena kampanja za izbore traje već nekoliko mjeseci, službena je počela u srijedu, 10. travnja kada je objavljena zbirna lista 33 kandidature koje imaju pravo izaći na izbore. (Hina)

Hrvatski i kineski premijer na gradilištu Pelješkog mosta, Plenković: "Ovaj most značit će nesmetan prolaz do hrvatskog juga"