Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Simbolično pritisnuli dugme

Hrvatski i kineski premijer na gradilištu Pelješkog mosta, Plenković: "Ovaj most značit će nesmetan prolaz do hrvatskog juga"

Pelješki most, gradilište (Foto: Dnevnik.hr)
Pelješki most, gradilište (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pelješki most, gradilište (Foto: Dnevnik.hr) Pelješki most, gradilište (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Pelješki most, gradilište (Foto: Dnevnik.hr) Pelješki most, gradilište (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Hrvatski i kineski premijer stigli na Pelješac (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatski i kineski premijer stigli na Pelješac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +2 Kineski premijer (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
Premijer Andrej Plenković i kineski premijer Li Keqiang obišli su gradilište Pelješkog mosta, koji gradi poduzeće iz Kine. Kineski premijer i njegov hrvatski domaćin simbolično su pritisnuli dugme i time označili zabijanje čeličnog stupa u podmorje.

12:05 Kineski i hrvatski premijeri Li Keqiang i Andrej Plenković zajedno su pritisnuli dugme kojim su označili spuštanje središnjeg pilota na gradilištu Pelješkog mosta.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

11:58  "Zadovoljstvo mi je obići gradilište zajedno s premijerom Plenkovićem. Vozili smo se od Dubrovnika brodom i automobilima skoro 2 i pol sata. Slušao sam predstavljanje o ovom mostu. On je simbol mira i sigurnosti. Spajat će Hrvatsku", istaknuo je kineski premijer.

11:48 U uvodnom govoru na gradilištu Pelješkog mosta premijer Plenković rekao je kako je Pelješki most od strateškog značaja za RH i kako će on omogućiti jedinstvo državnog teritorija.

"Most znači nesmetan prolaz do krajnjega juga. Suradnja Hrvatske i Kine dobila je Pelješkim mostom sasvim novu dimenziju", rekao je Plenković i naglasio kako će u most biti ugrađeno 80.000 tona čelika.

"Pelješki most težit će kao 10 Eiffelovih tornjeva. Most će biti dovršen u roku", rekao je hrvatski premijer.

11:10 Dvojica premijera katamaranom su stigla na Pelješac, a do gradilišta su nastavili automobilima. U pratnji dvojice premijera nalaze se izaslanstva Kine i Hrvatske, a među njima su i brojni ministri hrvatske vlade.

Dvojica premijera pritisnut će dugme kojim će označiti početak zabijanja stupa. Pritiskanje dugmeta bit će simbolično.

Pelješki most najvidljiviji je simbol suradnje Hrvatske i Kine. Ugovor za izgradnju mosta kopno – Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna, potpisan je u travnju prošle godine između predstavnika Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation, a 85 % troškova financira se iz EU-ovih sredstava.

Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, imat će četiri prometna traka, a njegova će gradnja trajati 36 mjeseci. Dvojica premijera katamaranom će stići do Brijesta na Pelješcu, a njihov dolazak predviđen je za 11 sati.

Nakon Pelješca vraćaju se u Dubrovnik, gdje ostaju na summitu "Kina + 16". Premijer Plenković navečer će biti domaćin svečane večere za šefove izaslanstava u Dubrovniku, kojom će započeti osmi sastanak šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine. Sastanak na vrhu bit će prigoda za daljnje produbljivanje suradnje između Hrvatske, Kine i zemalja srednje i istočne Europe.

Mjere sigurnosti na najvišoj su razini. Angažirano je oko 900 policajaca. Kao i u Zagrebu, građane očekuju zastoji i gužve u prometu.

Savjete i upozorenja dubrovačke policije pročitajte OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene