Premijer Andrej Plenković i kineski premijer Li Keqiang obišli su gradilište Pelješkog mosta, koji gradi poduzeće iz Kine. Kineski premijer i njegov hrvatski domaćin simbolično su pritisnuli dugme i time označili zabijanje čeličnog stupa u podmorje.

Galerija


12:05 Kineski i hrvatski premijeri Li Keqiang i Andrej Plenković zajedno su pritisnuli dugme kojim su označili spuštanje središnjeg pilota na gradilištu Pelješkog mosta.

Vezani članci Andrej Plenković, Zoran Milanović Milanovićev ured objavio Plenkovićev odgovor na prijedlog za sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost Premijer Andrej Plenković Plenkoviću prekipjelo: "Nevjerojatan je način na koji me Milanović želi uvući u ovo blato. Ja ću se tome usprotiviti"

11:58  "Zadovoljstvo mi je obići gradilište zajedno s premijerom Plenkovićem. Vozili smo se od Dubrovnika brodom i automobilima skoro 2 i pol sata. Slušao sam predstavljanje o ovom mostu. On je simbol mira i sigurnosti. Spajat će Hrvatsku", istaknuo je kineski premijer.

11:48 U uvodnom govoru na gradilištu Pelješkog mosta premijer Plenković rekao je kako je Pelješki most od strateškog značaja za RH i kako će on omogućiti jedinstvo državnog teritorija.

"Most znači nesmetan prolaz do krajnjega juga. Suradnja Hrvatske i Kine dobila je Pelješkim mostom sasvim novu dimenziju", rekao je Plenković i naglasio kako će u most biti ugrađeno 80.000 tona čelika.

"Pelješki most težit će kao 10 Eiffelovih tornjeva. Most će biti dovršen u roku", rekao je hrvatski premijer.

11:10 Dvojica premijera katamaranom su stigla na Pelješac, a do gradilišta su nastavili automobilima. U pratnji dvojice premijera nalaze se izaslanstva Kine i Hrvatske, a među njima su i brojni ministri hrvatske vlade.

Dvojica premijera pritisnut će dugme kojim će označiti početak zabijanja stupa. Pritiskanje dugmeta bit će simbolično.

Pelješki most najvidljiviji je simbol suradnje Hrvatske i Kine. Ugovor za izgradnju mosta kopno – Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna, potpisan je u travnju prošle godine između predstavnika Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation, a 85 % troškova financira se iz EU-ovih sredstava.

Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, imat će četiri prometna traka, a njegova će gradnja trajati 36 mjeseci. Dvojica premijera katamaranom će stići do Brijesta na Pelješcu, a njihov dolazak predviđen je za 11 sati.

Andrej Plenković i Li Keqiang obišli gradilište Pelješkog mosta (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Brijesta: Pripreme uoči dolaska Andreja Plenkovića i kineskog premijera Li Keqianga (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nakon Pelješca vraćaju se u Dubrovnik, gdje ostaju na summitu "Kina + 16". Premijer Plenković navečer će biti domaćin svečane večere za šefove izaslanstava u Dubrovniku, kojom će započeti osmi sastanak šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine. Sastanak na vrhu bit će prigoda za daljnje produbljivanje suradnje između Hrvatske, Kine i zemalja srednje i istočne Europe.

Mjere sigurnosti na najvišoj su razini. Angažirano je oko 900 policajaca. Kao i u Zagrebu, građane očekuju zastoji i gužve u prometu.

Savjete i upozorenja dubrovačke policije pročitajte OVDJE.

Mobiteli u Saboru: ''Nitko nije toliki sadist da bi slušao Glasnovića ili sličnog zastupnika umjesto da surfa po internetu''