Premijer Andrej Plenković i kineski premijer Li Keqiang obišli su gradilište Pelješkog mosta, koji gradi poduzeće iz Kine. Kineski premijer i njegov hrvatski domaćin simbolično su pritisnuli dugme i time označili zabijanje čeličnog stupa u podmorje.

Galerija


12:05 Kineski i hrvatski premijeri Li Keqiang i Andrej Plenković zajedno su pritisnuli dugme kojim su označili spuštanje središnjeg pilota na gradilištu Pelješkog mosta.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Predsjednica o vukovarskoj odluci: ''Tisuće branitelja i civila tamo nisu doživjele pravdu. Prvo treba riješiti velike stvari'' Izgradnja Pelješkog mosta (Foto: Pixsell,Ivo Cagalj) Uskoro natječaj: HAC krenuo u projekt gradnje autoceste do Dubrovnika, evo koliki su troškovi

11:58  "Zadovoljstvo mi je obići gradilište zajedno s premijerom Plenkovićem. Vozili smo se od Dubrovnika brodom i automobilima skoro 2 i pol sata. Slušao sam predstavljanje o ovom mostu. On je simbol mira i sigurnosti. Spajat će Hrvatsku", istaknuo je kineski premijer.

11:48 U uvodnom govoru na gradilištu Pelješkog mosta premijer Plenković rekao je kako je Pelješki most od strateškog značaja za RH i kako će on omogućiti jedinstvo državnog teritorija.

"Most znači nesmetan prolaz do krajnjega juga. Suradnja Hrvatske i Kine dobila je Pelješkim mostom sasvim novu dimenziju", rekao je Plenković i naglasio kako će u most biti ugrađeno 80.000 tona čelika.

"Pelješki most težit će kao 10 Eiffelovih tornjeva. Most će biti dovršen u roku", rekao je hrvatski premijer.

11:10 Dvojica premijera katamaranom su stigla na Pelješac, a do gradilišta su nastavili automobilima. U pratnji dvojice premijera nalaze se izaslanstva Kine i Hrvatske, a među njima su i brojni ministri hrvatske vlade.

Dvojica premijera pritisnut će dugme kojim će označiti početak zabijanja stupa. Pritiskanje dugmeta bit će simbolično.

Pelješki most najvidljiviji je simbol suradnje Hrvatske i Kine. Ugovor za izgradnju mosta kopno – Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna, potpisan je u travnju prošle godine između predstavnika Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation, a 85 % troškova financira se iz EU-ovih sredstava.

Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, imat će četiri prometna traka, a njegova će gradnja trajati 36 mjeseci. Dvojica premijera katamaranom će stići do Brijesta na Pelješcu, a njihov dolazak predviđen je za 11 sati.

Brijesta: Pripreme uoči dolaska Andreja Plenkovića i kineskog premijera Li Keqianga (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Brijesta: Pripreme uoči dolaska Andreja Plenkovića i kineskog premijera Li Keqianga (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Nakon Pelješca vraćaju se u Dubrovnik, gdje ostaju na summitu "Kina + 16". Premijer Plenković navečer će biti domaćin svečane večere za šefove izaslanstava u Dubrovniku, kojom će započeti osmi sastanak šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine. Sastanak na vrhu bit će prigoda za daljnje produbljivanje suradnje između Hrvatske, Kine i zemalja srednje i istočne Europe.

Mjere sigurnosti na najvišoj su razini. Angažirano je oko 900 policajaca. Kao i u Zagrebu, građane očekuju zastoji i gužve u prometu.

Savjete i upozorenja dubrovačke policije pročitajte OVDJE.

Mobiteli u Saboru: ''Nitko nije toliki sadist da bi slušao Glasnovića ili sličnog zastupnika umjesto da surfa po internetu''