Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imperativ je djelovati

Milanović u novoj borbi, situacija je poprimila eksplozivne razmjere! "Nema više vremena za gubljenje i kompromise"

Zoran Milanović
Zoran Milanović Foto: Zeljko Puhovski/Cropix
Zbog katastrofalnih šumskih požara i drugih prirodnih katastrofa s kojima se suočavaju ljudi i države na području Sredozemnog mora predsjednici država Skupine Arraiolos iz Sredozemlja dogovorili su i usvojili zajedničku deklaraciju Apel za Sredozemlje, kojoj je cilj podizanje svijesti o potrebi učinkovitog i brzog odgovora na posljedice klimatske krize.

Šest šefova država, među kojima je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, pozivaju sve države Sredozemlja, Europsku uniju i međunarodnu zajednicu da se uključe u zajedničke napore kako bi se zaustavili i preokrenuli učinci klimatske krize.

Tekst Deklaracije objavljujemo u cijelosti:

"Kao što se i očekivalo, klimatska kriza je stigla i poprimila eksplozivne razmjere, do te mjere da se sada govori o klimatskom izvanrednom stanju. Glavni tajnik UN-a krajem srpnja je nazvao aktualnu krizu stanjem globalnog ključanja. Njezini su učinci posebno vidljivi u našoj regiji, Sredozemlju, koja je teško pogođena i izložena neposrednom riziku ne samo od nestašice vode i električne energije već i od poplava, rasprostranjenih toplinskih valova, požara i opustinjavanja. Ekstremni prirodni fenomeni uništavaju ekosustav i ugrožavaju našu svakodnevicu, naš način života.

Pročitajte i ovo Požar na kamionu na A1 Poznat uzrok požara VIDEO/FOTO Pogledajte što je ostalo od kamiona koji se zapalio na autocesti, stvorila se nepregledna kolona

Nema više vremena za gubljenje, nema više vremena za kompromise iz političkih ili ekonomskih razloga. Imperativ je djelovati i poduzeti hitne, učinkovite inicijative. Sve zemlje Sredozemlja moraju se koordinirati i reagirati, odnosno uključiti u zajedničke napore kako bi se zaustavili i preokrenuli učinci klimatske krize.

Dužnost je svih nas djelovati u tom smjeru i usvojiti konkretne politike u tom nastojanju. Podići javnu svijest, obrazovati i nadahnuti u svima etiku odgovornosti prema okolišu. Ne samo za sadašnjost, nego i za budućnost naše djece i naraštaja koji dolaze.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mora platiti kaznu Osuđena vlasnica fast fooda iz Slavonskog Broda jer je digla cijenu bureka za 21 cent

Pročitajte i ovo Najstariji čovjek na svijetu Koji je recept? Preminuo najstariji čovjek na svijetu: Sutra bi imao 128 godina

Šefovi država sljedećih zemalja Sredozemlja i članovi Skupine Arraiolos obvezuju se da će u potpunosti podržati zajedničko djelovanje i inicijative te apeliraju na Europsku uniju, ostale zemlje Sredozemlja i međunarodnu zajednicu da ovo pitanje drže visoko na svojoj političkoj agendi."

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene