Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koji je recept?

Preminuo najstariji čovjek na svijetu: Sutra bi imao 128 godina

Najstariji čovjek na svijetu
Najstariji čovjek na svijetu Foto: Twitter/Revista Forum
Jose Paulino Gomes, koji bi 4. kolovoza napunio 128 godina, preminuo je u petak u Brazilu. Iako nije službeno potvrđeno, brazilski mediji navode da je Gomes bio najstariji čovjek na svijetu.

Dokumenti iz mjesnog ureda pokazuju kako je Jose Paulino Gomes rođen 4. kolovoza 1895. godine, iako mnogi sumnjaju u taj podatak jer u to vrijeme nije bilo obvezno prijavljivanje rođenja djeteta, već se to moglo učiniti i godinama kasnije.

Prvi put Joseovo ime i datum rođenja spominju se na vjenčanom listu izdanom 1917. godine. "Prema zapisima, oženio se u dobi od 22 godine. Dakle, to znači da je rođen prije 1900. godine", rekao je pravni savjetnik Willyan Jose Rodrigues de Souza. Ako je datum rođenja točan, Jose je preminuo točno tjedan dana prije svog 128. rođendana.

Recept za dugovječnost

Obitelj je provjerila dokumente u lokalnom uredu nakon što su pronađene razlike u onim dokumentima koje je imao kod sebe te se čeka službeno što će pisati u smrtovnici. Potvrde li se njegove godine, Brazilac će ući u povijest kao osoba koja je doživjela najvišu starost. A ako je doista rođen 1895. godine, preživio je dva svjetska rata i tri pandemije, navode brazilski mediji.

Recept za njegovu dugovječnost mogao bi biti u mirnom i zdravom životu na selu. Uzgajao je životinje i živio vrlo jednostavnim i skromnim životom. Nije volio industrijske proizvode i koristio je samo prirodne proizvode koje je nalazio na selu, kažu članovi njegove obitelji. A njih je bilo puno. Sa suprugom je imao sedmero djece, 25-ero unučadi, 42-oje praunučadi i 11-ero prapraunučadi.

Najstarija živa osoba ima 115 godina

Francuskinja Jeanne Calment zasad se službeno smatra najstarijom osobom koja je ikada živjela. Umrla je 1997. godine u dobi od 122 godine, ali čak i kod nje nije bilo moguće bez sumnje potvrditi točnost godina.

Trenutačno najstarija živuća osoba u Guinnessovoj knjizi rekorda jest Španjolka Maria Branyas Morera, koja ima 115 godina. Rođena je 4. ožujka 1907. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje i danas živi. Posljednjih godina izazvala je veliko zanimanje jer se tijekom pandemije COVID-a smatrala najstarijom osobom koja je preživjela infekciju virusom SARS-CoV-19, prenosi 24ur.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene