Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrazovna reforma

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem: Situacija u školama je žalosna i poražavajuća

Sanja Šprem, Sindikat hrvatskih učitelja, i Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr)
Sanja Šprem, Sindikat hrvatskih učitelja, i Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sanja Šprem, Sindikat hrvatskih učitelja (Foto: Dnevnik.hr) Sanja Šprem, Sindikat hrvatskih učitelja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanja Šprem, Sindikat hrvatskih učitelja, i Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Škola je počela, a sa školom i obrazovna reforma. Dobra vijest je da će učitelji koji rade prekovremeno na provođenju reforme to osjetiti i na svojim plaćama.

I to već ovaj mjesec, poručila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak koja je obišla jednu dubrovačku školu kako bi provjerila što funkcionira, a što ne. Ona lošija vijest je da ni gotovo mjesec dana nakon početka eksperimentalne nastave dio škola još uvijek nema potrebne tablete.

Pročitajte i ovo Djeca u školi (Foto/Arhiva: Dusko Marusic/PIXSELL) Blaženka Divjak ''Prvi razred ove godine upisalo 482 učenika manje nego prošle godine, ali se trend smanjivanja broja djece usporava'' Slika nije dostupna Pripreme za reformu Divjak na turneji "Škola za život": "Želim utvrditi gradivo o reformi sa svim ravnateljima"

Većina učenika i nastavnika je zadovoljna s eksperimentalnom nastavom. Učenica Matea zadovoljna je tabletom, a najzabavnije su joj igrice. No nisu sve škole dobile tablete.

Učiteljica engleskog jezika Nikolina Sokol napominje kako je proces eksperimentalne nastave bio malo otežan jer su djeca radila na onaj starinski, tradicionalan način. Ministrica Divjak je kazala da se radi o školama koje su ugovore sklapale individualno s dobavljačima.

"Sredstva su došla, koliko je meni poznato. Ovaj veliki dobavljač o kojem puno ovisi, krajem ovoga tjedna je obećao isporuku", uvjerava ministrica.

Ravnatelj IV. Osnovne škole iz Varaždina Mario Stančić upozorava da nije dovoljno imati samo jedan komplet opreme, primjerice za fiziku, pogotovo ako se cijela nastava bazira na istraživanju. Učitelji osim opreme, od ministrice traže pojačavanje edukacije. Učiteljica razredne nastave Petra Lončarić Časar smatra da bi trebalo poraditi na edukaciji i razviti mogućnost da učitelji mogu razmijenjivati iskustva i svoje probleme.

Profesorica biologije i kemije Mihaela Vrbnjak Grđan smatra pak da bi učitelje trebalo rasteretiti silne papirologije.

Ministrica Divjak je podsjetila da sve one nastavnike i učitelje koji su uključeni u eksperimentalnu nastavu očekuju veće plaće.

"Svi koji su u eksperimentalnom programu trebaju bilježiti i ravnatelji to prate prekovremene sate. Već od ovog mjeseca će osjetiti to na plaći", kaže Divjak. 


Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem ističe kako su učitelji zadovoljni što se s reformom uopće krenulo. No, ima niza problema, ističe. "Kasni informatička oprema, a prekasno se krenulo i s nabavkom udžbenika", ističe.

"Situacija u školama je poražavajuća i žalosna. Opremanje škola je sustavno zanemareno u Hrvatskoj. Škole su dobile dodatan novac za nabavu opreme i s tim novcem se kupuju zavjese, klupe i stvari za osnovnu opremu škola. To nam dovoljno govori", upozorava.

Sindikalistica je pozvala ministricu Divjak da uputi konkretne smjernice školama vezano za odredbu većih plaća učiteljima koji rade u eksperimentalnoj nastavi, a koji bi trebali imati veću plaću.

"Ne želimo da se dogodi neujednačenost plaća, pa bi bil dobro imati konkretne upute", upozorava.

Što se tiče tableta, doznajemo da će njihova isporuka krenuti u četvrtak ili petak te da će ih sve škole sigurno imati do kraja listopada što je i krajnji rok.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene