Za nešto više od tjedan dana učenici se vraćaju u školske klupe. U 74 škole kreće eksperimentalna faza kurikularne reforme ''Škola za život''. Ministrica obrazovanja poručuje - sve je spremno.

Galerija Škola za život (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Škola za život (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Škola za život (Foto: Dnevnik.hr) - 3

S prvim školskim zvonom počet će ''Škola za život''. Po eksperimentalnom programu radit će se u ukupno 74 škole - 48 osnovnih i 26 srednjih u svim županijama u Hrvatskoj.

Vezani članci Blaženka Divjak (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Divjak na turneji "Škola za život": "Želim utvrditi gradivo o reformi sa svim ravnateljima" Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL) Ministrica Divjak: ''Za kurikularnu reformu spremno je sve što je nužno i važno''

Na drugačiji način učit će i raditi 8500 učenika te gotovo 2000 učitelja i suradnika.

''Kako nastavu učiniti za učenike puno zanimljivijom, ali ono što je najvažnije, važnom za život, za stjecanje nekakvih njihovih životnih kompetencija'', rekla je Helena Valičić, voditeljica mentorskog tima.

Naglasak se stavlja na kritičko razmišljanje i rješavanje problema, a ne na činjenice.

''Ako želimo vidjeti kako ćemo upotrijebiti određeno znanje iz matematike, pitagorin poučak, talesov teorem, da učenici izađu van i da mogu samo uz pomoć osnovnog pribora odrediti visinu nekog nepoznatog objekta i da to znaju prezentirati. To je daleko važnije nego da znaju izreći neke formule'', objašnjava Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja.

Torbe školaraca bit će lakše za 30 posto, jer će se u nastavi koristiti i tableti. Neke su ih škole već dobile, neke će u idućim danima. Pripremaju se i ostali materijali, tiskaju se udžbenici. Do prvog dana nastave, uvjerava ministrica, sve će biti spremno. Učitelji su prošli edukacije, a kroz cijelu godinu imat će i potporu mentora.

''Najveća promjena će biti da će nastava izgledat kako učitelj želi, on ima autonomiju napraviti onako kako misli da to treba'', kaže Nera Đonlić, iz skupine za glazbenu kulturu i umjetnost.

''Mislimo da su učitelji pripremljeni i želimo postići da ih potaknemo da oslobode svoju kreativnost i da potaknu kreativnost učenika'', rekla je Arijana Blažić iz skupine za engleski jezik.

Novost u ovoj školskoj godini je i obvezna informatika u petim i šestim razredima, ali i potpuno novi kurikulum informatike u svim osnovnim i srednjim školama.

''Mislim da bi informatika trebala biti obavezna od prvog razreda, jer bi se djeca danas trebala znati služiti, odnosno, već se znaju služiti računalijma, pa da se služe kako spada'', istaknula je latica Lončarević iz Zagreba.

Treba tek vidjeti kako će sve izgledati u praksi. Do prvog školskog zvona ostalo je još nešto više od tjedan dana.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju