Nestabilno vrijeme (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)
Nestabilno vrijeme (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Dalmatinsko zaleđe i istočnu Hrvatsku u utorak očekuje grmljavinsko nevrijeme, a u srijedu će se područje nevremena proširiti. Nestabilno vrijeme zadržat će se još kratko jer nam od četvrtka napokon slijede sunčani i vrlo topli dani.


U srijedu se očekuje nevrijeme praćeno grmljavinom u Zagrebu i Zagorju.

Vezani članci Šibenik pod vodom Šibenik poharala kiša i tuča, poplavljena podzemna garaža: "11 minuta je padala kiša. Jedanaest!" Nevrijeme na moru (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) Cijeli Jadran u crvenom: Prijeti nam nova obilna kiša i jaki udari vjetra. Pošteđena će biti samo jedna regija

Meteorologinja Dnevnika Nove TV Ana Bago Tomac ističe da je moguće jače grmljavinsko nevrijeme, s puno kiše i jakim vjetrom te tučom.

Meteorologinja objašnjava da bi u srijedu najgore moglo biti uz granicu sa Slovenijom i u središnjoj Hrvatskoj. Ističe da nas ljetno vrijeme čeka već od četvrtka.

O tome je li ovako nestabilno vrijeme tipično za ovo doba godine razgovarali smo s dežurnim prognostičarom Državnog hidrometeorološkog zavoda. ''Što se tiče svibnja i lipnja, oni su najnestabilniji mjeseci u godini, pa česti pljuskovi nisu ništa neobično'', navodi dežurni DHMZ-ov prognostičar.

Razlog tomu je dnevno zagrijavanje kada je visoko, a temperature rastu između 25 i 30 Celzijevih stupnjeva. Zbog toga u atmosferi ima puno energije, što za posljedicu ima popodnevne nestabilnosti koje mogu biti praćene većom količinom kiše u kratkom vremenu i lokalnim pljuskovima.

Posljednjih je dana diljem zemlje vrijeme nestabilno jer se u višim slojevima atmosfere nalazi ciklona unutar koje kruže vlaga i vlažan zrak. ''Ta vlaga onda u kombinaciji s popodnevnim temperaturama rezultira lokalnim pljuskovima'', objašnjava prognostičar.

Nestabilnosti su, dakle, tipične za ovo doba godine, a posebice u unutrašnjosti zemlje i na sjevernom Jadranu, gdje je nestabilnim vremenom najviše pogođena Istra.

Dežurni prognostičar DHMZ-a ističe kako i samo ljeto ponekad zna biti nestabilno, no razlika između ljeta i proljeća leži u tome da ljeti imamo dulja razdoblja stabilnijih dana jer u atmosferi nema toliko vlage, već suhog zraka.

Detaljnu vremensku prognozu za iduće dane možete pročitati OVDJE.

Žene diljem svijeta godinama ga obožavaju, ali on još od 2009. ima oči za samo jednu damu