Obavijesti Video Pretražite Navigacija
toplinski val

Vruće vam je i hladite se klimom? Provjerite koristite li ju pravilno - to je važno za zdravlje i za novčanik

Aktualno Galerija Klima uređaj - 1 Klima uređaj - 1 Foto: DNEVNIK.hr Klima uređaj - 2 Klima uređaj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Klima uređaj - 3 Klima uređaj - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Klima uređaj Galerija 1/4 >>
Za vrijeme toplinskog vala spas mnogima donose klima-uređaji. Važno je znati ih pravilno koristiti kako bismo zaštitili okoliš i zdravlje, ali i novčanik.

Klima-uređaj potrebno je postaviti tako da željena temperatura u prostoriji ne bude za više od sedam stupnjeva niža od vanjske. Pritom treba prilagoditi njegovu jačinu te zrak usmjeriti tako da ne puše izravno u nas. U suprotnom može uzrokovati zdravstvene probleme, posebno kod djece, starijih i kroničnih bolesnika.

"Akutni simptomi su iritacije sluznice očiju, nosa i iritacija kože", rekla je dr.sc. Matijana Jergović, uža specijalistica zdravstvene ekologije, Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Pročitajte i ovo Ilustracija LJETO NA NAJJAČE Kako se rashladiti bez klime: Pet jednostavnih poteza u borbi protiv vrućina

Pročitajte i ovo Dolazi nam novo poskupljenje struje? - 6 Gomilanje gubitaka Novi udar na džepove građana: Zbog rasta obnovljivih izvora energije mogući zahtjevi za poskupljenjem struje

Za zdravlje nas, ali i naših klima-uređaja, važni su i redovni servisi i to od strane ovlaštenih servisera. Optimalan način rada klime je da bude podešena na višu temperaturu, da ju ne palimo i gasimo učestalo te da nam prozori budu zatvoreni.

Tihomir Vincek iz tvrtke za ugradnju i servis klima-uređaja kaže: "Bitno je da klima izvuče vlagu iz prostorije i već je ugodno. Postaviti je na 18 stupnjeva nema smisla, ona vrti, troši struju i novčeke."

"Za svaki stupanj za koji povećamo temperaturu zraka u prostoru neka istraživanja pokazuju da se štedi tri do pet posto energije, a time i tri do pet posto troškova", rekao je Luka Majić iz Društva za oblikovanje održivog razvoja.

Prvi korak je spuštanje roleta

Na temperaturu u zatvorenim prostorima utječe i prostorno planiranje. U našim je stanovima ugodnije što je naš okoliš zeleniji.

"Promovira se gradnja mikroklimatski optimalnih zona s dostupnom vodom i biljnim vrstama niskog alergenog potencijala i optimalnom provjetrenošću", dodaje Jergović.

Majić ističe: "Time se smanjuje efekt tzv. urbanih toplinskih otoka, a na razini kuće ili stana možemo korištenjem bilo sjene stabala ili streha prema jugu smanjiti količinu sunca koje ulazi u prostor i tako smanjiti potrebu za hlađenjem prije nego što uopće moramo paliti klimu." 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene