Obavijesti Pretražite Navigacija
Preventivno povlačenje

Povlači se nekoliko serija jednog lijeka: Ako ga imate, vratite ga u ljekarnu i obratite se liječniku

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Preventivno se povlači nekoliko serija lijeka Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator. Ako ga imate, vratite ga u ljekarnu i kontaktirajte svog liječnika radi nastavka terapije.

Pliva Hrvatska u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode, provodi preventivno povlačenje serija lijeka Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator zbog sumnje u neispravnost u kakvoći proizvoda. Preporučuje se da pacijenti lijek vrate u ljekarnu i obrate se svojem liječniku radi nastavka terapije.

Salbutamol Pliva otopina za atomizator koristi se za olakšanje teških simptoma stezanja u prsima, piskanja pri disanju i kašlja, primjerice u osoba s astmom i nekim drugim oboljenjima dišnih putova. S tržišta se povlače sljedeće serije ovog lijeka: 15015321, 15000522, 15018422, 15036222 i 15036322.

Pročitajte i ovo Ilustracija Provjerite zalihe Povlači se proizvod koji se često koristi: Sadrži sastojke koji mogu oštetiti živčani sustav

Iako je moguća neispravnost u kakvoći primijećena samo u pojedinim pakiranjima prilikom provjere dugoročnog stabiliteta, predostrožnosti radi Pliva Hrvatska d.o.o. poziva sve pacijente koji koriste Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator da lijek prestanu koristiti, da ga vrate u ljekarnu i obrate se svom liječniku radi prilagodbe daljnje terapije. Na hrvatskom tržištu nema drugih dostupnih lijekova istog sastava i načina primjene, no dostupan je lijek s istom djelatnom tvari (salbutamol) u drugom farmaceutskom obliku (primjerice Ventolin®). Primjerenost korištenja navedenog lijeka za svakog bolesnika treba procijeniti nadležni liječnik.

Pročitajte i ovo Ilustracija državni inspektorat Iz trgovina se povlači omiljena salama: Provjerite imate li je u hladnjaku

Pacijenti koji su prethodno koristili ovaj lijek nemaju razloga za zabrinutost. Od kada su spomenute serije proizvoda prisutne na hrvatskom tržištu nije bilo prigovora na kakvoću proizvoda, niti prijave neočekivanih događaja prilikom uzimanja lijeka.

U slučaju da su pacijentima potrebne dodatne informacije vezane uz prilagodbu terapije, mogu konzultirati nadležnog liječnika ili ljekarnika. Pliva radi na tome da u ljekarnama što je prije moguće budu dostupne nove serije lijeka Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator, poručili su.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene