Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poražavajuće statistike

Potresna ispovijest žrtve obiteljskog nasilja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Statistike su poražavajuće - neki oblik nasilja doživi svaka treća žena, a ono se događa u svim slojevima društva. Ekipa Dnevnika Nove TV razgovarala je s jednom od žena koja je uspjela smoći snage i napustiti svojega zlostavljača nakon više od 30 godina nasilja.

Pročitajte i ovo Uhićenja zbog napada u Vukovaru Izražavaju podršku žrtvama Ženske udruge: "Napad na djecu u Vukovaru motiviran je nacionalnom mržnjom" Pravda za žene - 5 Nasilje nad ženama Zbog nasilnika s pozicije moći vodi borbu kojoj se ne nazire kraj: "Očito se njemu ništa ne može. Tko više ima, taj može sve"

Svakih 15 minuta u Hrvatskoj je fizički zlostavljana jedna žena. 'To su gnjusne, žalosne stvari što su se uvijek događale. Iz kolica bi me bacio. Tukao me i u kolicima, maltretirao svakodnevno', kazala je žena čiji su podaci poznati redakciji.

U prosjeku žene trpe nasilje između 10 i 15 godina prije no što potraže pomoć. 'Bit će bolje' - to je ono što mi žene uvijek govorimo. Međutim, nikada ne bude bolje, bude sve gore i gore', kazala je.

Nažalost, ovakvih je i sličnih priča previše. 'Ove godine, mogu reći da imamo specifične slučajeve i da je nasilje svaki dan sve strašnije, barem ono što dolazi do nas', kazala Mirjana Dušković, predsjednica Udruge Korak.

>> Hrvatska: Svakih 15 minuta fizički je zlostavljana jedna žena

>> Nasilje nad ženama: Neka nadmoćni šamar postane kukavički zamah u prazno

Najstrašnije su crne brojke. Pretpostavlja se kako 80 posto slučajeva nasilja žene nikada ne prijave. 'Jako je teško. Razlozi mogu biti osuda okoline, osuda možda i Crkve, ako je prakticirajuća vjernica. Dakle, ima tu jako puno slojevitih razloga zbog čega žene tako dugo ostaju u tim nasilnim vezama', kazala je Neva Tolle, koordinatorica autonomne ženske kuće Zagreb.

Kada i prijave nasilje, najgore je što su kazne za nasilnike preblage. 'Ako bi njega prijavila, on bi bio zatvoren 5 dana. Nakon 5, 6 dana došao bi doma i bilo bi još gore. I uvijek tako', kazala je zlostavljana žena.

Poboljšati treba mnogo toga, od zaštite žena do zakona i njegove provedbe no prvi korak, koliko god to teško bilo, žrtve ipak trebale napraviti same. 'Nasilje ne treba trpjeti, i nasilje se mora prijaviti. Protiv nasilja se moramo svi zajedno boriti', kazala je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene