Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je na suđenju bivšem predstojniku premijerova kabineta Tomislavu Sauchi i tajnici Sandri Zeljko u aferi Dnevnice posvjedočio da njegov potpis nije na dva sporna putna naloga.

Galerija


Sauchi se kao bivšem predstojniku ureda premijera Zorana Milanovića sudi se da je uz pomoć tajnice Zeljko izvlačio novac temeljem fiktivnih putnih naloga u vrijeme Milanovićeve Vlade, što je Zeljko navodno nastavila raditi i u vrijeme kasnijih premijera Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića.

Vezani članci Kamere uhvatile Beroša i Božinovića u razgovoru o premijeru - 1 Beroš i Božinović zaboravili isključiti mikrofone, poslušajte razgovor prije sastanka s premijerom: "Nije ti on sretan kad dovodiš..." Medicinsko osoblje, ilustracija Čak četiri županije bilježe veći broj preminulih, u jednoj se otvaraju dva dodatna COVID odjela

Božinović koji je bio predstojnik Plenkovićeva ureda posvjedočio je na zagrebačkom Županijskom sudu da je potpisivao putne naloge s popratnom dokumentacijom koje mu je davala Zeljko, dok je za potpise na dva putna naloga rekao da nisu njegovi.

Iz ta dva putna naloga proizlazi da su Robert Kopal i Terezija Gras putovali u Izrael, a Karlo Ressler u BiH. No, Božinović je rekao da to nije njegov potpis iako izgleda slično.

Na suđenju je pročitan i Božinovićev iskaz u Uskoku kojem je rekao da se potpisi, iako slični njegovom razlikuju po slovima D i Ž koje on drugačije piše.

Dodao je kako zna da Kopal i Ressler nisu putovali na mjesta navedena na putnim nalozima. Za aferu fiktivnih putnih naloga rekao je da je doznao od novinara kad su postavili upit o nalazu državne revizije iz 2015.

Sauchu, koji sada u Saboru podržava HDZ-ovu većinu i Sandru Zeljko, Uskok tereti da su krivotvoreći 125 putnih naloga iz proračuna izvukli oko milijun kuna.

Na suđenju je svjedočila i Zinka Bardić koja je bila Milanovićeva savjetnica i također je surađivala sa Sandrom Zeljko, ali i sa Tomislavom Sauchom.

"Primijetila sam neobičnosti neke vezane za Sandru, upozoravala sam Saucuhu, ali nismo bili u dobrim odnosima. Njihov odnos bih opisala hladan i profesionalan", kazala je Bardić. (MT/Hina)