Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekadašnji zamjenik predstojnika premijerova ureda Dalibor Dvorny posvjedočio je na suđenju u tzv. aferi dnevnice na zagrebačkom Županijskom sudu da je njegov bivši nadređeni Tomislav Saucha tajnicama znao davati upute za izradu putnih naloga.


''Putne naloge u pravilu je potpisivao Saucha, a ponekada sam ih i ja potpisivao. Saucha je potpisivao putne naloge za moja putovanja, a ja bih potpisivao za njegova putovanja. Saucha, koji je uvijek putovao u pratnji tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, znao je davati upute tajnicama za izradu putnih naloga'', kazao je Dvorny.

Vezani članci Slika nije dostupna Grafolozi potvrdili svoj raniji nalaz u suđenju u Aferi dnevnice: "90 posto potpisa vjerojatno je Sauchino" Slika nije dostupna Nastavak suđenja Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko: Grafološki vještaci svjedočili o potpisima u aferi dnevnice

Dodao je da je Sauchina tajnica Sandra Zeljko, koja s njim u ovom slučaju dijeli optuženičku klupu, izrađivala putne naloge za njega i Sauchu, ali i za sve zaposlenike Ureda predsjednika Vlade RH.

"Odnosi Sauche i Zeljko znali biti narušeni"

Govoreći o odnosima Sauche i Zeljko, Dvorny je kazao da je njegov bivši nadređeni pretjerivao u svojim zahtjevima prema svojoj tajnici te da su njihovi odnosi znali biti narušeni. Zbog toga je Zeljko znala plakati, dodao je.

''Saucha je zbog bolova u kralježnici često kombinirao lijekove i viski pa bi znao poslati Zeljko po lijekove u ljekarnu. Zeljko mi se jednom prilikom požalila na odnose sa Sauchom na osobnoj razini te da on učestalo ne potpisuje službenu poštu. Očito je da su se događale neke stvari za koje ja nisam znao'', ispričao je Dvorny. Opisujući rad Sandre Zeljko, Dvorny je istaknuo da je riječ o ''izvrsnoj tajnici koja nikada nije uzimala pauze''.

''Zeljko je radila besprijekorno, ali je bila vrlo traumatizirana osoba jer je prošla rat u Vukovaru. Poznato mi je da je imala poseban odnos prema mlađoj sestri prema kojoj je imala zaštitnički odnos, dok s drugima nije razvijala prijateljske odnose. Jednom se požalila na bivšu premijerku Jadranku Kosor i njezinu tadašnju tajnicu'', ispričao je Dvorny. također je rekao da na Zeljko nije primijetio ''neke imovinske promjene''.

Dvorny je nadodao da mu nije jasno kako je 2014. i 2015. ostalo neprimijećeno da se veliki dio proračuna premijerova ureda troši na skupa putovanja, ali i da mu se Zeljko nije požalila da je imala problema s putnim nalozima. ''Zeljko je imala autoritet pa kada bi nekome nešto naložila, to je imalo snagu kao da je naložio Saucha'', zaključio je Dvorny.

Sestra optužene iskoristila blagodat nesvjedočenja

Na raspravi u četvrtak trebala je svjedočiti i sestra okrivljene Andreja Zeljko, ali je ona to odbila iskoristivši blagodat nesvjedočenja.

Saucha i Zeljko na početku suđenja u tzv. aferi dnevnice izjasnili su se da nisu krivi za lažiranje putnih naloga, čime su, prema Uskokovoj optužbi, napravili štetu od 960.000 kuna. Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera lažirao putne naloge, zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Zeljko, koja je to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

No istraga je postala pravomoćnom tek u kolovozu 2017. kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo Uskokovu žalbu na raniju odluku suca istrage, koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Prvo ukidanje Uskokova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra financija Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao, čime je spasio Vladu Andreja Plenkovića.

Saucha je kasnije odbacio sumnje da ga je netko "kupio" tvrdeći da je odluku o opozivu Marića promijenio kako bi se izbjegli novi izbori. (Hina)

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju