Poskupljenje grobnih naknada (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Poskupljenje grobnih naknada (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Prijedlogom izmjena Zakona o komunalnom gospodarstvu gradskim komunalnim tvrtkama koje se bave održavanjem groblja i pružaju usluge pokopa zabranila bi se pogrebnička djelatnost. Kao posljedica toga, građani bi mogli uskoro plaćati veću grobnu naknadu.


Prijevoz pokojnika, prodaja pogrebne opreme i cvijeća, djelatnosti su bez kojih bi mogle ostati sve gradske komunalne tvrtke.

Vezani članci Ispraćaj Georgea H. W. Busha (Foto: AFP) - 3 Busha starijeg pokopat će u predsjedničkoj knjižnici u Teksasu koja nosi njegovo ime Veličanstven pogreb Arethe Franklin (Foto: PA/Press Association/PIXSELL) Veličanstveni posljednji ispraćaj Arethe Franklin

"Ne bi radili 70 posto svog posla. Došlo bi do recimo i otpuštanja radnika, ne bi se više mogli sami financirati od svih usluga koje prodajemo", govori Marijan Dadić iz Gradskog pogrebnog poduzeća Dubrovnik.

A to bi naravno palo na leđa građana višestrukim poskupljenjem godišnje grobne naknade.

Cijene ispraćaja u Hrvatskoj u prosjeku se kreće od 2 i pol tisuće kuna na više, ovisno o vrsti usluge i pogrebne opreme, a cijena može ići i do više destaka tisuća kuna.

Grobna naknada u projeku iznosi od 100 kuna pa do 400 kuna, ovisno o mjestu i opremljenosti groblja.

U Hrvatskoj je skupo umrijeti

Dubrovnik je primjer grada koji nema privatna pogrebna poduzeća, sve obavlja gradska tvrtka, pa se postavlja pitanje: Ako se njima zabrani, tko će prevoziti preminule, gdje će se kupiti ljesovi?.

"Gradske tvrtke se financiraju iz proračuna i uvijek će netko nadoknaditi njihove minuse, a eventualne propuste, imaju rezervu neku, a mi smo prepušteni tržištu", govori Drago Plećaš, vlasnik privatnog pogrebnog poduzeća.

Poskupljenje grobnih naknada (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Poskupljenje grobnih naknada (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Grupacija Održavanja groblja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori poslala je svoje pritužbe na novi Zakon. Nadaju se kako im se neće oduzeti posao, a građani se nadaju kako u Hrvatskoj neće biti još skuplje umrijeti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr