Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik u vašem selu

Nema natpisa "Na prodaju": Posjetili smo selo iz kojeg se ne odlazi, u kojem se najduže živi, a raste i broj učenika

Dnevnik u vašem selu (Dnevnik.hr)
Dnevnik u vašem selu (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija +0 Dnevnik u vašem selu (Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Dnevnik na selu, bio je u varaždinskom selu, u kojem se osnivaju zadruge, gdje se područna škola ne zatvara, nego energetski obnavlja. Selo iz kojeg se ne odlazi i gdje se najduže živi.

Varaždinsko zelje ima europsku oznaku izvornosti. Varaždinsko bučino ulje najbolje je od Alpa do Mediterana. Muškarci su se udružili u zadrugu.

Pročitajte i ovo Ovčarstvo u Marijancu (Foto: Dnevnik.hr) Dnevnik u vašem selu Posjetili smo selo u kojem su plaće natprosječne, božićnica 7500, a naknada za novorođenče 10.000 kuna Tvornica stolica u Općini Klana (Foto: Dnevnik.hr) Dnevnik u vašem selu Nemaju problema ni s demografijom ni s radnim mjestima, no na putu do europskog novca koči ih - visoka razvijenost

''Nas je 14 dečki, 14 obitelji i svatko ima svoje zemljište i svoju robu plasiramo zajednički preko zadruge u trgovačke lance'', kazao je Jurica Cafuk iz zadruge Varaždinsko povrće.

Cijela županija je osigurana. ''Koristimo europske fondove za police osiguranja naših poljoprivrednika, 2017. kad je došla ova vlast imali smo pet OPG-ova osiguranih, danas 357. Kroz ovaj model sve kulture su pokrivene 100 posto, a poljoprivrednici plaćaju samo četiri posto'', objašnjava varaždinski župan Radimir Čačić.

Po kućama nema ni natpisa: ''Na prodaju''. Imaju i najnižu nezaposlenost, ali i najniže plaće u Hrvatskoj, Nastava u školama je jednosmjenska.

''Odavde ljudi ne iseljavaju, tu se još i doseljavaju, broj učenika raste. Sada imamo 60 učenika'', kaže Predrag Mašić, ravnatelj OŠ Vidovec. Seoske područne škole, ne zatvaraju, nego energetski obnavljaju.

Najdugovječniji Hrvati su Varaždinci.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene