Bili smo u Vukomeriću, na imanju kuća od slame i drveta, s travnatim krovovima.

Galerija


Vukomeričko reciklirano imanje 30 je kilometara od Zagreba. Ima nekoliko stalnih žitelja u sedam objekata.

Vezani članci Uzgajivač ovaca Robert iz sela Mače (Foto: Dnevnik.hr) U ovom se selu liječio tvorac hrvatske himne, a danas mještani nemaju ni kiosk Rokica Ferar iz Tribunja (Foto: Dnevnik.hr) Malo misto za velike stvari: Prijestolnica magaraca i ribara ima jednu od najjačih flota na Jadranu

''Ja sam počeo tu živjeti prije tri godine. Ovo je jedna obiteljska kuća s dvoje djece, tako da svi imaju svoju sobu. Imamo spavaonu, kuhinju, ništa neuobičajeno za normalan kvalitetan život'', pokazuje Dražen Šimleša, stanovnik recikliranog imanja.

''Sunčevu energiju solarni paneli pretvaraju u električnu energiju koju skladištimo u baterijama i koristimo je za sve potrebe ove kuće'', pojasnio je Kristijan Perlić, voditelj izgradnje recikliranog imanja Vukomerić.

Pokazao je i solarne panele za vodu koji su spojeni na sustav na jedan grijani tank. Za tehničku vodu koriste kišnicu, a pitku vodu dobivaju iz bunara.

Većinu hrane, pričaju stanovnici, kupuju preko zadruge za dobru ekonomiju. Radi se o ekološkim dobavljačima. Kad sami uzgajaju, što je moguće manje obrađuju tlo.

''Tamo gdje treba malo se i prokopa. Uglavnom se stvara humusni sloj. Poanta je u tome da se sve u životu gradi, grade se odnosi, grade se kuće, gradi se tlo'', kaže Matko Šišak, voditelj recikliranog imanja udruge Zmag.

Dnevnik u vašem selu: Vukomerić (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Dnevnik u vašem selu: Vukomerić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Ako se ima dovoljno strpljenja, jer u današnjem ubrzanom obavljanju osnovnih životnih funkcija, većini je održivi način života - neizdrživ.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr