Žarko Puhovski i Miroslav Škoro (Foto: Pixell)
Žarko Puhovski i Miroslav Škoro (Foto: Pixell) Foto: Pixell

Predsjedničku kandidaturu Miroslave Škore i njegov objavljeni video komentirao je politički analitičar Žarko Puhovski.


"Program Miroslava Škore ima sve elemente populizma. On se želi predstaviti kao osviješteni populist, a sebe i patentira kao izabranog predsjednika narodne volje“, smatra politički analitičar Žarko Puhovski.

Vezani članci Miroslav Škoro osudio napad na 28-godišnjeg mladića Škoro se u Saboru pojavio sa slikom napadnutog mladića: ''Ne znam što bi trebao biti razlog da se nekoga ovako unakazi'' Policija, ilustracija Kod napadača na mladića pronađen pištolj s prigušivačem, napad osudio i SNV: "Hitno zaustavite spiralu nasilja!"

Ističe kako Škoro u svom videu polazi od toga da vlast proizlazi iz naroda, ali da mu se događa ono što je tipično u svijetu, a to je s jedne strane inzistiranje na neposrednoj demokraciji i s druge strane na autoritativnoj vlasti odozgo.

Ipak smatra da je njegova kandidatura ozbiljno pripremljen projekt. "To je projekt koji se hrani niskom demokratskom kulturom u Hrvatskoj", ističe Puhovski kojeg Škorin govor podsjeća na obraćanje Aleksandra Karađorđevića "Mome dragom narodu“ iz 1929. godine kada je i počela diktatura kralja Aleksandra.

"Kralj Aleksandar tada je rekao kako je došlo vrijeme da se uklone sve prepreke između naroda i kralja. Škoro bi htio ukloniti sve prepreke između sebe i naroda, a glavna prepreka, kao i za sve populiste, mu je parlament točnije višestranački koloplet“.

Smatra da će njegov politički koncept dobiti značaju podršku iz glasačkog bazena Kolinde Grabar-Kitarović i Mislava Kolakušića, a da njegova kandidatura jača i koristi Milanoviću.

Nikad ne kaže stvari do kraja

Iako ne misli da Škoro ima jaču snagu od Milanovića, za bivšeg premijera kaže da ne može razviti svoju poziciju u odnosu na čovjeka kao što je Škoro čija je snaga u tome da nikad ne kaže stvari do kraja.

"Škoro je miran i polagan. U odnosu na njega Milanović će ispasti ideologizirani grubijan", uvjeren je Puhovski. Za sve one koji se ismijavaju Škorinom doktoratu, Puhovski ima poruku: "Njegov doktorat ozbiljniji je od Tuđmanovog doktorata kojemu se mnogi dive".

Puhovski napominje kako Škoro prije svega ugrožava Kolindu Grabar-Kitarović i Mislava Kolakušića, ali da aktualna predsjednica ulazi u drugi krug.

"Da, Škoro će će biti veoma jaka treća pozicija po podršci i ostat će tako osim u slučaju da se Kolinda odluči ne kandidirati ili da se odluči kandidiratio mimo HDZ-a".

Puhovski smatra da Kolinda oteže sa vlastitom kandidaturom zbog svoje nesigurnosti.

"Toliko je nesigurna da je inicijativu prepustila Milanoviću i Škori. Ankete su joj slabije nego prije, htjela bi podršku desnice, a ne može ju dobiti.

Baš kao i Milanović koji se ne želi deklarirati kao ljevičar. Ništa oni iz svoje prošlosti nisu naučili", zaključuje Puhovski i za kraj kaže kako je Škoro bio pažljiv i nije spominjao riječ desno ili lijevo, ali da pri tom nije zaboravio bocnuti i Kolindu i Milanovića, baš zbog toga kako bi naglasio da svoju snagu crpi iz naroda.

Kolege policajca stradalog u strašnoj nesreći u Istri: "Najviše nam je žao njegove supruge... Za mjesec dana treba roditi njihovo drugo dijete" Teška prometna nesreća kod Poreča (Foto: Mateo Sardelin/Glas Istre) Teška prometna nesreća kod Poreča (Foto: Mateo Sardelin/Glas Istre) +0 Teška prometna nesreća kod Poreča (Foto: Mateo Sardelin/Glas Istre)

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju