Obavijesti Video Pretražite Navigacija
poput karađorđevića

Politički analitičar o novom kandidatu za predsjednika: "U odnosu na Škoru, Milanović će ispasti ideologizirani grubijan"

Žarko Puhovski i Miroslav Škoro (Foto: Pixell)
Žarko Puhovski i Miroslav Škoro (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Predsjedničku kandidaturu Miroslave Škore i njegov objavljeni video komentirao je politički analitičar Žarko Puhovski.

"Program Miroslava Škore ima sve elemente populizma. On se želi predstaviti kao osviješteni populist, a sebe i patentira kao izabranog predsjednika narodne volje“, smatra politički analitičar Žarko Puhovski.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić, Žarko Puhovski, Krešimir Macan ANALIZA AFERE Hoće li Plenković i dalje držati leđa Turudiću? "Bolje je ubiti aferu nego da te netko muči", "Želi pokazati - može mi se" Tihomir Cipek politolozi za dnevnik.hr Analitičari o mogućim izborima u srpnju: ''Bili bi u interesu HDZ-a, ali se ne smiju prerano veseliti'', upozorili na jednu važnu stvar

Ističe kako Škoro u svom videu polazi od toga da vlast proizlazi iz naroda, ali da mu se događa ono što je tipično u svijetu, a to je s jedne strane inzistiranje na neposrednoj demokraciji i s druge strane na autoritativnoj vlasti odozgo.

Ipak smatra da je njegova kandidatura ozbiljno pripremljen projekt. "To je projekt koji se hrani niskom demokratskom kulturom u Hrvatskoj", ističe Puhovski kojeg Škorin govor podsjeća na obraćanje Aleksandra Karađorđevića "Mome dragom narodu“ iz 1929. godine kada je i počela diktatura kralja Aleksandra.

"Kralj Aleksandar tada je rekao kako je došlo vrijeme da se uklone sve prepreke između naroda i kralja. Škoro bi htio ukloniti sve prepreke između sebe i naroda, a glavna prepreka, kao i za sve populiste, mu je parlament točnije višestranački koloplet“.

Smatra da će njegov politički koncept dobiti značaju podršku iz glasačkog bazena Kolinde Grabar-Kitarović i Mislava Kolakušića, a da njegova kandidatura jača i koristi Milanoviću.

Nikad ne kaže stvari do kraja

Iako ne misli da Škoro ima jaču snagu od Milanovića, za bivšeg premijera kaže da ne može razviti svoju poziciju u odnosu na čovjeka kao što je Škoro čija je snaga u tome da nikad ne kaže stvari do kraja.

"Škoro je miran i polagan. U odnosu na njega Milanović će ispasti ideologizirani grubijan", uvjeren je Puhovski. Za sve one koji se ismijavaju Škorinom doktoratu, Puhovski ima poruku: "Njegov doktorat ozbiljniji je od Tuđmanovog doktorata kojemu se mnogi dive".

Puhovski napominje kako Škoro prije svega ugrožava Kolindu Grabar-Kitarović i Mislava Kolakušića, ali da aktualna predsjednica ulazi u drugi krug.

"Da, Škoro će će biti veoma jaka treća pozicija po podršci i ostat će tako osim u slučaju da se Kolinda odluči ne kandidirati ili da se odluči kandidiratio mimo HDZ-a".

Puhovski smatra da Kolinda oteže sa vlastitom kandidaturom zbog svoje nesigurnosti.

"Toliko je nesigurna da je inicijativu prepustila Milanoviću i Škori. Ankete su joj slabije nego prije, htjela bi podršku desnice, a ne može ju dobiti.

Baš kao i Milanović koji se ne želi deklarirati kao ljevičar. Ništa oni iz svoje prošlosti nisu naučili", zaključuje Puhovski i za kraj kaže kako je Škoro bio pažljiv i nije spominjao riječ desno ili lijevo, ali da pri tom nije zaboravio bocnuti i Kolindu i Milanovića, baš zbog toga kako bi naglasio da svoju snagu crpi iz naroda.

Aktualno Kolege policajca stradalog u strašnoj nesreći u Istri: "Najviše nam je žao njegove supruge... Za mjesec dana treba roditi njihovo drugo dijete" Teška prometna nesreća kod Poreča (Foto: Mateo Sardelin/Glas Istre) Teška prometna nesreća kod Poreča (Foto: Mateo Sardelin/Glas Istre) Foto: Mateo Sardelin/Glas Istre Teška prometna nesreća kod Poreča (Foto: Mateo Sardelin/Glas Istre) Teška prometna nesreća kod Poreča (Foto: Mateo Sardelin/Glas Istre) Foto: Mateo Sardelin/Glas Istre +0 Teška prometna nesreća kod Poreča (Foto: Mateo Sardelin/Glas Istre) Crna kronika Kolege policajca stradalog u strašnoj nesreći u Istri: "Najviše nam je žao njegove supruge... Za mjesec dana treba roditi njihovo drugo dijete" 1/3 >>

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene