Obavijesti Video Pretražite Navigacija
detalji slučaja

Policija o ubojstvu bankara Dedića: Uhićen je osumnjičenik (49) u Zagrebu, branio se šutnjom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon 20 godina policija je riješila slučaj ubojstva kontroverznog bankara Ibrahima Dedića. Uhićen je muškarac (49) s trojnim državljanstvom Hrvatske, Nizozemske i Švicarske. Posljednjih 10 godina živio je u inozemstvu, a policija kaže da je ključ svega njegov dolazak u Hrvatsku.

Ibrahim Dedić ubijen je ispred svog doma u Ivekovićevoj ulici u Zagrebu 3. srpnja 1999. godine, a na njega su pucali napadači iz crnog BMW-a. Bio je prvi privatni bankar na ovim prostorima i policija je intenzivno, ali bezuspješno godinama tragala za njegovim ubojicama.

Na početku konferencije za medije policija je istaknula je da je u posljednje dvije godine riješeno 100 posto slučajeva ubojstva i pokušaja ubojstva na području Zagreba.

Policija je 30. 1. 2020. dovršila istraživanje nad državljaninom Hrvatske, Švicarske i Nizozemske (49) za kojeg se sumnja da je počinio ubojstvo uz pomoć dvojice pomagača. Uhićeni dosad nije procesuiran zbog kaznenih djela. Predan je u pritvor u Zagrebu.

"Rađeno je više vrsta vještačenja, između ostalih i biološko, ali ne možemo o detaljima", kazala je policija te dodala kako ne mogu potvrditi ni navode da su osobe vezane za slučaj bivši pripadnici policije i vojske. 

"Prikupljanjem saznanja došlo se do sumnje. Oružje još nismo našli, nastavljamo istraživanje u tom smjeru", rečeno je.

"Nije bilo međunarodne policijske suradnje, to nam tek slijedi. Osoba je uhićena jučer tijekom dana u Zagrebu, a posljednjih 10 godina nije živio u Hrvatskoj", kazali su u policiji i dodali da se branio šutnjom.

"Njegov dolazak u Hrvatsku je ključ priče", rečeno je, a u Hrvatskoj je bio nekoliko dana prije uhićenja. U Hrvatskoj ima i rodbinu. Uhićenom se na teret stavlja ubojstvo.

Policija je prvotno uhitila dvoje ljudi, no drugog će čovjeka uskoro pustiti nakon što nije utvrđena njegova povezanost s ubojstvom bankara Ibrahima Dedića.

"Poprilično je hladno reagirao", odgovorili su na pitanje kako je uhićeni reagirao kad su ga suočili s optužbama.

"U posljednja 24 sata provedena su vještačenja koja su potvrdila sumnju", rečeno je.

"Kontaktirali smo obitelj ubijenog i obavijestili ih o ovom, ali u detalje nismo ulazili", zaključili su na kraju konferencije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene