Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivna fotografija iz aviona

VIDEO Josipa Perkovića u Munchenu dočekali specijalci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud je odbio tužbu Perkovićevog odvjetnika Ante Nobila.

Josip Perković stigao je u Munchen u pratnji trojice policajaca u civilu. Jedan je sjedio pored njega za vrijeme leta, a dvojica na sjedalima ispred. Perković je već bio u avionu na Plesu kada su se putnici počeli ukrcavati, a ostao je zadnji nakon slijetanja u Munchen.

Pročitajte i ovo Pucnjava ispred škole Sve se istražuje VIDEO Policija u SAD-u ubila učenika ispred škole nakon dojave da ima pištolj Ilustracija Veliki misterij Priča koja ledi krv u žilama: U podrumu pronašli kostur tinejdžerice zamotan u tepih, 20 godina kasnije otkriveni strašni detalji

Na pisti ispred zrakoplova čekali su ga specijalci s puškama, te nekoliko policijskih automobila spremnih za prijevoz Perkovića u pritvor.

Ustavni sud je u petak donio odluku da se ustavna tužba Josipa Perkovića odbija. Odluka je, kako stoji u prioćenju, donesena jednoglasno uz izuzeće suca Davora Krapca na njegovu inicijativu.

Policija je u petak ujuto došla po Josipa Perkovića i odvezla ga iz kuće na Pantovčaku. Po njega su došli u civilnom automobilu, a iz kuće je izveden bez lisica.

Slučaj Perković: 'Nitko nije iznad prava, čak ni ako je u rodu s predsjednikovim savjetnikom'

Oko 13:00 sati je u Zračnoj luci u Zagrebu ušao u avion koji je za Munchen poletio u 13:30. Na njemačko tlo je zrakoplov s Josipom Perkovićem sletio u 14.45 sati.

Predsjednik Ivo Josipović je na pitanje novinara o odbijanju ustavne tužbe i izručenju Perkovića Njemačkoj rekao da je to 'završena priča te da je Ustavni sud rekao svoje'.

Minhenski odvjetnički ured zasad bez komentara o izručenju Perkovića

Minhenski odvjetnički ured Forse, koji bi prema najavama trebao u Njemačkoj preuzeti slučaj Perković, u petak nije htio komentirati događaje oko izručenja bivšeg djelatnika nekadašnje jugoslavenske Službe državne sigurnosti (SDS) Josipa Perkovića Njemačkoj najavivši 'više informacija' za ponedjeljak.

'U ovom trenutku ne možemo ništa reći o slučaju Perković pa čak ni to da naša kancelarija preuzima njegov slučaj u Njemačkoj', priopćeno je iz odvjetničkog ureda Forse, čiji je voditelj minhenski odvjetnik Sepp-Joerg Zoglmann, za kojega je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo rekao da će Perkovića zastupati u Njemačkoj. Ured je spreman 'više informacija' dati tek u ponedjeljak.

Odvjetnički ured Forse iz Muenchena je, kako to stoji na njegovim internetskim stranicama, specijaliziran za gospodarsko i financijsko pravo.

Podsjetmo, bivšeg djelatnika tadašnje jugoslavenske Službe državne sigurnosti (SDS) Josipa Perkovića njemačko pravosuđe tereti zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Wolfratshausenu pored Muenchena.

U procesu protiv Krunoslava Pratesa, agenta SDS-a, Nadzemaljski sud u Muenchenu pod predsjedanjem suca Bernda von Heintschela-Heinegga utvrdio je da je Prates upravo Perkoviću predao ključeve garaže koju je Đureković koristio kao tiskaru. Perković je tada, kako se obrazlaže u presudi iz 2008. kojom je Prates osuđen na doživotni zatvor zbog suučesništva u ubojstvu, te ključeve predao nepoznatim osobama koje su Đurekovića 28. lipnja 1983. dočekale u spomenutoj garaži te su ga usmrtile hicima iz vatrenog oružja i udarcima u glavu.

Kao krunski svjedok u procesu protiv Pratesa se pojavio također bivši djelatnik SDS-a Vinko Sindičić koji je, međutim, kasnije povukao svoj iskaz. Sudac Heintschel-Heinegg je u nedavnom razgovoru za Deutsche Welle još jednom opravdao uzimanje iskaza od Sindičića navodeći da su njegove tvrdnje bile provjerene.

Suđenje Krunoslavu Pratesu trajalo je od 2006. do 2008. a prekidano je zbog, kako je tada priopćeno, 'nesuradnje pravosudnih organa Hrvatske, Srbije i Crne Gore'. Sud je tada ustvrdio da zbog zastoja u postupku dolazi zbog neispunjavanja zahtjeva njemačkog državnog odvjetništva pravosuđima Hrvatske i Srbije i Crne Gore, a koji se odnose na ustupanje tražene dokumentacije i omogućavanje ispitivanja svjedoka. Sudac Heintschel-Henegg kritizirao je tom prilikom suradnju s hrvatskim pravosuđem 'zbog sporosti'.

Najavivši da će u Njemačkoj Perkovićevu obranu preuzeti minhenski odvjetnik Sepp Jorg Zoglmann, Nobilo je kazao da će i on za nekoliko dana otputovati u Njemačku s dokaznim materijalima i pridružiti se obrani Perkovića. (Hina/M.A./S.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene