Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Podmornice klase Una koje je Crna Gora najavila darovati Srbiji i Hrvatskoj, nakon što su već jednu darovali Sloveniji, ukradene su početkom rata iz Hrvatske, potvrdio je MORH.


Načelnik crnogorskog generalštaba Dragan Samardžić izjavio je ovog vikenda da imaju četiri podmornice istog tipa i da dobronamjerno žele da oni postanu muzejski izložbeni primjerci u Crnoj Gori i Sloveniji. Prihvati li se dar to bi se moglo shvatiti kao amenovanje srpsko-crnogorske otimačine flote JRM-a, koja je 1991. završila u Boki kotorskoj.

Vezani članci Slika nije dostupna Autom naletjeli na minu: Pet ranjenih Slika nije dostupna Završila misija HRZ-a, Crnogorci spašeni

>> Crna Gora Hrvatskoj i Srbiji poklanja podmornice

Podmornica klase Una, koju daruje crnogorski Generalštab, prema flotnoj listi JRM-a bila je stacionirana upravo u Lori. Prema načelima sukcesije vojne mase bivše SFRJ, rečena podmornica bez dileme pripada Hrvatskoj.

U Ministarstvu obrane su kazali da će prihvatiti dar koji može biti zanimljiv kao muzejski eksponat koji će se evidentirati u sukcesijskom djelu, ali da to nikako ne znači da odustaju od potraživanja drugih objekata, piše Slobodna Dalmacija. Hrvatski stručnjaci i analitičari se pitaju što je sa ostalim brodovima koji prema flotnoj listi JRM-a pripadaju Hrvatskoj, poput onog školskog broda Jadran.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju