Kapetan Dragan na sudu u Splitu (Ivo Cagalj/PIXSELL)
Kapetan Dragan na sudu u Splitu (Ivo Cagalj/PIXSELL)

Draganu Vasiljkoviću, nekadašnjem zapovjedniku Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, poznatijem kao kapetan Dragan, na splitskom Županijskom sudu počelo je suđenje za ratni zločin nad hrvatskim vojnicima i civilima.


Odvjetnici Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, koji je na početku suđenja kazao da se ne osjeća krivim za ratni zločin nad hrvatskim vojnicima i civilima, ustvrdili su u utorak da tijekom suđenja nemaju namjeru dokazivati njegovu nevinost već da će mu slobodu ishoditi osporavajući optužnicu i dokaze tužiteljstva.

Vasiljković je predsjedniku sudskog vijeća Damiru Romcu te sucima Mariji Majić i Borisu Kleinu rekao da on nije bio anonimac već "poznati oficir" kojega je "vrh hrvatskog pravosuđa" 2005. godine proglasio ratnim zločincem. Kazao je da današnji sudski postupak nema veze s ratnim zločinom, da su svjedoci lažno svjedočili te da on nije počinio nikakav zločin.

"Branio sam svoju domovinu Jugoslaviju koju sam puno volio. Agresiju na Jugoslaviju su napravili domaći izdajnici i strani plaćenici. Koliko znam čak je 30 posto Hrvata bilo protiv razbijanja Jugoslavije. Ovdje je napravljen zločin prema meni jer sam 11 godina zatvoren i to bez presude. Nikada nisam upoznao niti jednog Srbina koji je s puškom u ruci pravio 'Veliku Srbiju' i sigurno ni vi ne znate nijednoga. Ovo je montirana priča, a oni koji su je montirali potpuno su toga svjesni. I svejedno su dali lažne iskaze. Optužnica je komična, bezočna i bezobrazna. To je sve laž", kazao je Vasiljković kojega je zbog toga predsjednik vijeća opomenuo da pazi što govori i ne vrijeđa.

Unatoč optužbama za ratni zločin Vasiljkvić ponosan na svoj ratni put i 'Kninđe'

No, Vasiljković je nastavio rekavši da "ima puno Hrvata koji se srame toga što se događa u sudnici" i da Hrvati u Australiji uz sliku Ante Gotovine drže i njegovu. Kazao je i da se nikada nije skrivao po Australiji te da je ime koje je tamo promijenio namjerno uzeo jer je australskom stanovništvu bilo teško izgovoriti Dragan Vasiljković. U svom je obraćanju sudu istaknuo da je ponosan na svoj ratni put i na 'Kninđe' dodavši kako "nitko od njih nije optužen ni za kakav zločin" te da "prema zarobljenicima nisu bili grubi". Zaključio je da optužnica protiv njega nije smjela biti potvrđena i da će u sudskom postupku dokazati da su iskazi svjedoka lažni.

Osječki odvjetnik Tomislav Filaković rekao je da se optužnica temelji na tvrdnji da je Dragan Vasiljković imao ulogu zapovjednika, no za to, kaže, nema vjerodostojnih dokaza. Rekao je da će optužba imati vrlo težak posao dokazivanja svojih tvrdnji iz optužnice. "Vasiljković je u pravu kada kaže da 15 godina nakon rata nitko ne spominje njegovo ime kao ime osobe koja je počinila ratni zločin, a onda kada se nešto pokrene iz drugih pobuda javljaju se svjedoci što je čudno. Uvjereni smo da se tvrdnje iz optužnice neće moći dokazati, a posebno da je bio osoba koja je imala zapovjednu ulogu što nikada nije bio već avanturist i instruktor za obuku specijalaca što nije ratni zločin", kazao je Filaković.

Odvjetnica Slađana Čanković rekla je da očekuje kako se u postupku neće suditi nikakvim ideologijama niti nekim apstraktnim istinama već da će se utvrditi istina o ratnom putu Dragana Vasiljkovića. To je zadatak obrane koja drži da će oboriti sve točke optužnice i utvrditi da je Vasiljković nevin. Kazala je kako će obrana predložiti pedesetak svjedoka koji žive u Srbiji i za koje će od suda zatražiti da se saslušaju putem videolinka.

Turudić: Imao je tešku ruku i nogu dok me tukao

Predsjednik Hrvatskog društva srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić, koji je kao hrvatski branitelj bio zarobljenik Dragana Vasiljkovića, novinarima je nakon suđenja izjavio da ga je u zatočeništvu osobno mučio i zlostavljao 'kapetan Dragan' koji je imao strašnu moć nad vojnicima. "Iako je izgledom mali čovjek moram priznati da je imao tešku ruku i nogu dok me je tukao, a o njegovoj naravi bolje da i ne govorim. Najbolje je o sebi govorio danas u sudnici gdje se izrugivao svim žrtvama i nama koji smo prošli ta zatočeništva i preživjeli", rekao je Turudić. Dodao je da očekuje brz sudski postupak i osuđujuću presudu s maksimalnom kaznom.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to ga se tereti i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina, te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Suđenje se nastavlja 18, 19. i 20. listopada saslušavanjem 12 svjedoka.

Tereti se za mučenje, zlostavljanje i usmrćivanje

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. U optužnici stoji da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tužiteljstvo ga tereti i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Vasiljković je na sud doveden s 'lisicama' na rukama, vidno mršaviji, a na ulasku u sudnicu nasmiješio se publici u kojoj je uz novinare i nekoliko diplomata. Sudnicu čuva 10 pravosudnih policajaca, a ispred nje i zgrade suda veći je broj policajaca u civilu i uniformi.

Uhićen je prije deset godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa, no tamošnjoj je vladi trebalo punih šest godina da 2012. donese odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj.

Konačno je izručen u srpnju 2015. i nakon što je iz zagrebačke zračne luke kombijem doveden u Split smješten je u zatvor Bilice.

Vasiljkovića koji ima srpsko i australsko državljanstvo zastupaju odvjetnici Slađana Čanković i Tomislav Filakovac, a njegov predmet broji nevjerojatnih 40 tisuća stranica.

Tužiteljice u predmetu su Živana Beroš i Sanda Pavlović Lučić iz Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku. Obrana kapetana Dragana tražila je da se suđenje radi lakšeg dolaska svjedoka iz Gline premjesti na bliži sud u Rijeku ili Zagreb, no prijedlog je odbio Vrhovni sud.

Do sada mu je u tri navrata produljivan istražni zatvor, odbijena mu je jamčevina od pet milijuna kuna, dok je optužnica napisana u zadnji čas, početkom siječnja ove godine. Ovoga je ljeta zbog problema sa srcem nakratko bio hospitaliziran u KBC-u Split gdje mu je ugrađen stent.

Kroz sud će po prijedlogu tužiteljstva sljedećih mjeseci proći i svjedočiti 55 osoba. No riječ je samo o osobama koje je predložila optužba, dok obrana tek treba predložiti svoje svjedoke.

Njegovi odvjetnici očekuju da bi njihova predstavka Vijeću za ljudska prava UN-a podnesena zbog Vasiljkovićeva desetogodišnjeg pritvora trebala rezultirati privremenom mjerom zbog koje bi se od optužbi mogao braniti sa slobode. Predstavka se, po riječima njegove odvjetnice, u prvom redu odnosi na Australiju koja je Vasiljkovića "iznimno dugo držala u ekstradicijskom zatvoru, ali i Hrvatska gdje je još uvijek u pritvoru". (Hina/N.C.)