Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POČELA JE ŽETVA

Dobre vijesti za sve nas: Zbog ovoga neki proizvođači najavljuju niže cijene ulja

Aktualno Galerija Polje suncokreta - 2 Polje suncokreta - 2 Foto: DNEVNIK.hr Polje suncokreta - 3 Polje suncokreta - 3 Foto: DNEVNIK.hr Polje suncokreta - 4 Polje suncokreta - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Polje suncokreta - 1 Galerija 1/4 >>
Počela je žetva najvažnije uljarice - suncokreta. Iako slavonske županije proglašavaju elementarnu nepogodu, ova je kultura pokazala da podnosi visoke temperature i sušu. Dobra vijest stiže i za krajnje kupce, a ta je da neki proizvođači najavljuju niže cijene ulja.

Suncokret je izdržao sušu. Prvi otkosi potvrđuju očekivano manje prinose, ali i da ove uljarice neće nedostajati. Ratar iz Borova Vladimir Galić kaže da je za ovu godinu suncokret solidno povukao. "Ovo što smo vršili oko dvadeset metara po jutru, mislim da je za ovu godinu idealno", kaže.

Pročitajte i ovo Ilustracija 25 posto Ova namirnica bez koje ne možemo mogla bi značajno poskupjeti: "Utjecaj toplinskog vala je drastičan" Slika nije dostupna analiza tvrtke Smarter Velika nestašica pred vratima, a Hrvatska ima sirovine više od vlastitih potreba: "Proizvodnja se može povećati..."

Polje suncokreta - 1 Polje suncokreta - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Kvalitetu tek treba utvrditi. Na Danima polja osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti vlada optimizam.

Tomislav Vinković, prodekan za razvoj pokušališta, rekao je da se s obzirom na sušu i podosta sunčanih dana sadržaj ulja povećava te dodao da se nada da će i uljnost biti zapravo jako dobra.

Otkupna cijena je četiri i pol kune, desetak posto više nego lani, kada su ulazni troškovi bili daleko niži. No što čeka potrošače na tržištu, gdje je litra ulja oko 20 kuna? Struka ne očekuje nova poskupljenja.

Polje suncokreta - 1 Polje suncokreta - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Krunoslav Zmaić, dekan FAZOS-a, poručuje da se može očekivati kako će cijena ići prema dolje. Jeftinije ulje očekuju i u tvornici iz Čepina. Ovisit će, kažu, o distributerima i trgovcima, neće biti kao prije rata u Ukrajini, no suncokreta ima dovoljno i veleprodajna cijena je u padu.

Pročitajte i ovo Masline - 1 posljedice osjećamo svi Ekstremna suša ostavila traga i na maslinama - hoće li cijena ulja ići u nebesa? "Maslinari trpe štetu"

Pročitajte i ovo Nestašica vode u Brinju - 4 zbog suše U Osječko-baranjskoj županiji proglašena prirodna nepogoda: Poznato i što treba napraviti u vezi s prijavom štete

Znanstveni savjetnik biotehničkih znanosti Branimir Šimić ističe da je nekada odnos cijene jednog kilograma merkantilne robe i cijene ulja jedan naprama tri. "Mislim da se već sad u nekim trgovačkim centrima može naći ono što ja mislim da će biti oko dva eura", ističe.

Polje suncokreta - 1 Polje suncokreta - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Vlada pak razmišlja o ograničenjima. Viši stručni savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede Siniša Hrgović poručio je da će se za ono što je u našoj proizvodnji dostatno i što se može osigurati na neki način pokušati rezati cijene, odnosno da će ta cijena biti prihvatljivija.

Naime, na cijenu najviše utječu ponuda i potražnja, a stabilnost na europskom tržištu još se ne nazire.

Više o žetvi suncokreta i mogućoj cijeni suncokretova ulja pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Marine Bešić Đukarić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene