Obavijesti Video Pretražite Navigacija
posljedice osjećamo svi

Ekstremna suša ostavila traga i na maslinama - hoće li cijena ulja ići u nebesa? "Maslinari trpe štetu"

Masline - 1
Masline - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Iako maslinicima inače suša pogoduje, ovogodišnja izaziva probleme. Ako ne padne kiša do sezone berbe, plodovi će ostati mali pa će maslinari dobiti i manje ulja - koje bi moglo dosegnuti cijenu od 150 kuna po litri.

Iako je maslinama manjak oborina saveznik, dugotrajna suša ipak je ostavila traga – plodovi su manji i ako ne nabubre dovoljno do sezone branja, rezultat je manje ulja.

Vlasnik OPG-a u Kaštel Lukšiću Ivan Vicenco kaže da broje dane do početka berbe. "Naši plodovi jesu donekle osušni, ali oni se polako nakon ove prekjučerašnje kiše vraćaju nazad u život i na neki način mi sad odbrojavamo posljednji mjesec do berbe", rekao je za N1.

A kakva će ona biti ovisi i o području na kojem se maslinik nalazi. Najveće gubitke trpe oni na krševitim područjima. "Primamo izvješća kako su masline usljed dugotrajne suše smežurane, i tamo gdje nema dovoljno zemlje da se zadrži vlaga, već su počele otpadat. Maslinari trpe štetu. Tamo gdje ima zemlje u maslinicima još jedno dva tjedna i ti maslinici će gubiti svoje plodove", rekao je Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov.

Pročitajte i ovo Zgrade - 2 MUKE ZA STUDENTE Dnevnik Nove TV istražio je kakve su cijene najma stanova u većim hrvatskim gradovima: "Ovo danas je velika patnja studentima"

Pročitajte i ovo Ilustracija TELEFONSKA SJEDNICA Vlada donijela važnu odluku vezanu uz cijene goriva: Uredba stupa na snagu 1. rujna

Zbog očekivanih velikih gubitaka, ali i porasta cijene materijala, očekuje se skok cijena maslinovog ulja za 20 do 30 posto.

"Neće poskupjeti maslinar svoj rad, nego i žulji će isto koštati. Koštat će ambalaža više, gorivo, prijevoz, transport, sama sredstva za zaštitu. Sve ono oko maslinovog ulja i truda maslinara će poskupjeti pa ujedno i finalni proizvod - ekstra djevičansko maslinovo ulje", rekao je Ljubenkov.

Međutim, neki o podizanju cijena ne razmišljaju. "A s druge strane zaboravljaju da su ljudi oko nas, koji koriste maslinovo ulje, koji su i naši sugrađani i koji će biti tu i nakon što odu turisti. Možda bi u solidarnosti trebalo biti realan. Po meni je cijena iznad 130 kuna za litru ulja na neki način pljačka", rekao je Vicenco.

Preostaje nam vidjeti kako će se cijene kretati, budući da ove godine najveći problem maslinara nije urod, već s koliko će ulja zbog suše na kraju raspolagati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene