Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) pozvala je hrvatsku Vladu da riješi probleme prekomjerne izgradnje koja ugrožava sedrene slapove i prekomjernih turističkih posjeta u Nacionalnom parku Plitvičkim jezerima.


Iz WWF-a ističu da bi u suprotnom Plitvička jezera mogla završiti na Listi svjetske baštine u opasnosti

Vezani članci Plitvička jezera (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Ovo nije priča o seksu ili nogometu, već o pravoj, tvrdoj "zidarskoj" pljuski i sramoti za sve nas Tomislav Kovačević i Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) Ravnatelj Plitvičkih jezera: "Nema govora o istjecanju fekalija u jezera, a gradnju apartmana ćemo staviti pod kontrolu"

Nacionalni park Plitvička jezera najprepoznatljiviji je i najvrjedniji prirodni resurs u Hrvatskoj te jedino područje upisano na listu UNESCO-ove svjetske prirodne baštine od 1979. godine, istaknula je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.

"Čak ni to Vladi Republike Hrvatske nije dovoljno da krene u rješavanje izazova s kojim se taj prirodni fenomen suočava te posluša razlog desetodnevnog prosvjeda lokalne zajednice i braniteljskih udruga", stoji u priopćenju WWF-a, koji ponovno poziva hrvatsku Vladu da se uključi i u rješavanje problema.

Prosvjed pod nazivom "5 do 12 za spas Nacionalnog parka Plitvičkih jezera" počeo je prošle srijede, a Udruga mladih općine Rakovice najavila da će ga s drvenog mosta ispred Plitvica Sela proširiti na Rakovicu i Slunj.

"U izvješću UNESCO-ove misije iz veljače ove godine izražena je zabrinutost zbog neodrživog proširenja turističkog sadržaja, ali i prekomjernog broja posjetitelja u parku. Zbog toga će članovi misije na 42. sjednici iduće godine preporučiti Odboru Svjetske baštine da razmotri upis Nacionalnog parka Plitvičkih jezera na Listu svjetske baštine u opasnosti", stoji u priopćenju WWF-a.

"To ne smijemo dopustiti. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja mora se usuglasiti s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te zajedno s Nacionalnim parkom Plitvičkim jezerima pronaći zadovoljavajuće rješenje za situaciju koja dobiva sve veću pozornost i izvan granica naše zemlje", zaključuje Popović Dujmović. (Hina)