Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demantirali napise

Ministarstvo: "Nije točno da UNESCO prijeti izbacivanjem Plitvica s popisa svjetske baštine"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u petak je demantiralo te kao neutemeljene odbacilo medijske napise da Nacionalnom parku Plitvička jezera prijeti izbacivanje s popisa svjetske baštine UNESCO-a, istaknuvši da poduzimaju sve kako bi se smanjio pritisak na Plitvice i otklonili prigovori UNESCO-a.

Mediji su u četvrtak objavili da je Nacionalni park Plitvička jezera sve bliže tome da izgubi status svjetske baštine UNESCO-a te da upravi parka još nije stigla obavijest da je stavljen moratorij na gradnju unutar Nacionalnog parka. Moratorij na gradnju bio je jedan od četiri zahtjeva UNESCO-a, ako Hrvatska želi da NP Plitvička jezera ostane uvršten na popisu njihove svjetske prirodne baštine, na kojem se nalazi od 1979.

Pročitajte i ovo Tomislav Kovačević i Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) Negativne strane ljepote Plitvica Ravnatelj Plitvičkih jezera: "Nema govora o istjecanju fekalija u jezera, a gradnju apartmana ćemo staviti pod kontrolu" Nevenka, Plitvica Selo (Foto: Dnevnik.hr) Problem se rješava tek nakon prijetnji Stanje Plitvica još je uvijek upitno, a mještani su ljuti: "To ne traje mjesec dana. Tu već godinama idu fekalije"

"Ministarstvo zaštite okoliša i energetike poduzima sve kako bi se smanjio pritisak na Nacionalni park Plitvička jezera i otklonili prigovori UNESCO-a te ističemo da su u ovom trenutku navodi da parku prijeti izbacivanje s popisa svjetske baštine UNESCO-a neutemeljeni", stoji u priopćenju Ministarstva.

Nacionalni park Plitvička jezera je najpoznatija prirodna vizura Hrvatske u svjetskim razmjerima i jedno od biološki i geomorfološki najbogatijih područja Hrvatske, a njegovo očuvanje, ističu, predstavlja javni interes Hrvatske.

Napominju da je dugogodišnja praksa toleriranja pretjerane turističke eksploatacije i izgradnje na tom području dovela do ugroze ovog zaštićenog prirodnog područja, na što je pažnju skrenuo i UNESCO.

"Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je svjesno problema u kojima se nalazi Nacionalni park Plitvička jezera kao i preporuka Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a te se u posljednjih pola godine intenzivno radi na njihovu rješavanju u suradnji s Javnom ustanovom Nacionalni park Plitvička jezera i Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja", naglašavaju.

Cilj im je, tvrde, učinkovita zaštita Nacionalnog parka Plitvička jezera te smanjenje kako broja posjetitelja tako i pojačane izgradnje objekata.

Iz Ministarstva ističu da je uspostavljena kvalitetna međuresorna suradnja kako bi se iznašlo zajedničko rješenje za sva ključna pitanja, uključujući intenzitet izdavanja građevinskih dozvola i njihovu zakonitost, kvalitetu prostornog plana i potrebu za izmjenom istog, kao i trenutno važeću zakonsku proceduru za izdavanje građevinskih dozvola u nacionalnim parkovima.

Također, prema preporuci Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a Ministarstvo je u reaktivnu monitoring misiju pozvalo IUCN (Međunarodna unija za očuvanje prirode koja provodi stručne evaluacije za UNESCO) s ciljem dobivanja objektivnog mišljenja o stanju u parku te utvrđivanju optimalnih rješenja.

"Nacionalni park Plitvička jezera dio je naše i svjetske prirodne baštine. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u potpunosti je posvećeno dugoročnom očuvanju Plitvičkih jezera te još jednom ističemo da u ovom trenutku nema govora o izbacivanju parka s popisa svjetske baštine UNESCO-a", naglašavaju u priopćenju. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene