Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Idu po novi mandat

Plenković o Turudiću, Milanoviću, američkim helikopterima, izborima...: "Siguran sam u pobjedu"

Premijer Andrej Plenković kazao je u subotu kako je poziv kandidantima za glavnog državnog odvjetnika trajao mjesec dana te su se mogli javiti svi zainteresirani, a javilo ih se četvero.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak u Splitu da od Ivana Turuduća kojeg Vlada predlaže za glavnog državnog odvjetnika očekuje da bude u svom radu samostalan i neovisan, te ustvrdio da "veliku buku" oko toga rade predsjednik Republike Zoran Milanović i oporba.

"Ovakva velika, pod navodnicima to govorim, buka koja se sada može čuti u eteru je dosta indikativna. Tko radi buku? Buku radi Milanović, buku radi oporba", rekao je premijer i predsjednik HDZ-a novinarima u Splitu nakon obilježavanja 34. obljetnice utemeljenja HDZ-a u tom gradu.

Plenković je upitao što je tu novoga i ustvrdio da su, u odnosu na vrijeme kad je Milanović birao iz šešira koji će biti glavni državni odvjetnik, oni imali transparentnu proceduru.

Kad je Milanović protuzakonito išao kandidirati profesoricu Đurđević, gdje su bili ovi isti koji danas prosuđuju? Ja ih nisam tada čuo. Dakle, procedura je bila transparentna, Turudić je bio najuvjerljiviji i po meni najzreliji kandidat za tu funkciju, poručio je premijer.

Hrvatski građani i saborski zastupnici, dodao je, imali su priliku nekoliko sati propitkivati kandidate o programu, kvalifikacijama i o bilo čemu što im je bilo zanimljivo za te ljude, a Vlada je nakon osam dana na temelju rada povjerenstva provela sa svim kandidatima dodatne intervjue.

Pročitajte i ovo Ilustracija UNRWA Dio Zapada privremeno prestaje financirati UN-ovu agenciju za pomoć u Gazi, zaposlenici im umiješani u napad na Izrael?

Ustvrdio je da su Turudića odabrali zato što im se činio najbolji, najzreliji i najspremniji kandidat za samostalan i nepristran rad na čelu te pravosudne institucije.

Od Turudića očekuje da bude samostalan i neovisan, da vodi glavno državno odvjetništvo, da se ono u svom radu vodi temeljnim načelima, a to su zaštita interesa Republike Hrvatske kada je riječ o građanskom dijelu i borba protiv kriminala i korupcije kada je riječ o kaznenom dijelu.

Za prozivke oporbe da je Turudić HDZ-ov čovjek, rekao je da su tavi komentari bespredmetni jer je on trenutno sudac na Visokom kaznenom sudu pa nije član niti jedne stranke.

Premijer se referirao i na vijest po kojoj je američki State Department odobrio potencijalnu prodaju helikoptera Black Hawk te s tim povezane opreme i usluga Hrvatskoj u okviru ugovora čija je vrijednost procijenjena na 500 milijuna dolara.

Rekao je da su prva četiri već stigla po modelu 2+2, od kojih dva temeljem međunarodne vojne pomoći koje SAD daju svojim saveznicima, a druga dva smo kupili.

"I ovih osam će ići po istom modelu. Četiri će biti financirana od strane SAD-a i njihovog programa međunarodne vojne pomoći, a dodatna četiri će kupiti Hrvatska", rekao je.

Njihova cijena će po zadnjim informacijama, rekao je premijer, biti puno niža od 500 milijuna eura koje su danas iznijeli u objavi jednog američkog izvora.

Novinarima je odgovorio da se on neće protokolarno voziti. "Za Milanovića ne znam", dodao je.

Za izmjene Kaznenog zakona kojima se protivi oporba, udruge i Hrvatsko novinarsko društvo tvrdeći da će "ušutkati novinare", premijer je rekao da je to što rade u vezi članka koji se odnosi na neovlašteno davanje informacija iz istraga europski standard.

"Ono što mi sada radimo, radimo što već postoji u 30 članica Vijeća Europe, 23 članice imaju još stroža pravila, sedam ima pravila otprilike kakva ima Hrvatska, novinari i mediji su u potpunosti isključeni iz provedbe ovoga zakona, tako da cijeli taj napor je neosnovan", rekao je.

Taj zakon se donosi prije svega radi zaštite ljudskih prava osumnjičenika u postupku, poštovanja presumpcije nevinosti i radi jednakog ostvarivanja prava u kaznenom postupku za sve one koji su uključeni, a sprječavanje uskog kruga privilegiranih ljudi da manipuliraju informacijama kojima imaju pristup u ranoj fazi kaznenog postupka, rekao je premijer.

Vezano za nedavno predstavljene koeficijente za državne i javne službenike kojima su nezadovoljni neki sindikati, premijer je rekao da o prijedlogu koeficijenata očekuje primjedbe te će ih ako bude potrebe za određenom korekcijom korigirati u okvirima financijskih mogućnosti.

Poanta je, poručio je premijer, da će plaće rasti i da ih pokušavaju maksimalno ujednačiti.

"Mi smo stalno u kampanji"

Plenković je rekao da je HDZ stalno u predizbornoj kampanji te izrazio uvjerenje da će na ovogodišnjim parlamentarnim izborima HDZ i treći puta osvojiti mandat za sastav Vlade.

"Mi smo stalno u kampanji otkako smo dobili povjerenje građana i siguran sam da ćemo osvojiti još jedan četverogodišnji mandat da vodimo Vladu", kazao je Plenković.

Među prioritete na koje će se HDZ usredotočiti u budućem razdoblju, Plenković je na prvo mjesto stavio demografsku revitalizaciju Hrvatske.

"Demografska revitalizacija je pitanje ostanka hrvatskog naroda", poručio je.

Po njegovim riječima, prioriteti koje će HDZ rješavati su digitalizacija te dekarbonizacija što znači prijelaz na obnovljive izvore energije.

Obećao je da će izgradnjom nove prometnice Split - Omiš biti riješena "rak rana" prometnih gužvi na toj dionici tijekom turističke sezone. Plenković je najavio kako će u veljači početi radovi na izgradnji tunela Kozjak.

Na skupu u Splitu nazočili su i ministri Branko Bačić, Vili Beroš, Nina Koržinek Obuljen i Šime Erlić te su u govorima isticali da će HDZ pobijediti na svim ovogodišnjim izborima - parlamentarnim, te za Europski parlament i za predsjednika Republike.

Domaćin skupa, predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta je izrazio uvjerenje da će na lokalnim izborima 2025. u Splitu pobijediti HDZ i vratiti se na vlast u tom gradu. Optužio je splitskog gradonačelnika Ivicu Puljka da vodi antipoduzetničku i antisocijalnu politiku.

Rekao je i da se na današnji dan sjećaju1990. kada je, kako je rekao, skupina hrabrih i odvažnih utemeljitelja u Hotelu "Marjan" osnovala splitski ogranak HDZ-a. Zahvalio je premijeru i svim dužnosnicima te obiteljima poginulih i nestalih branitelja, branitelje i utemeljitelje HDZ-a u Splitu za sve što su učinili i čine za Split i Hrvatsku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene